Статут Ласького 1506 року як акт інкорпорації польського права.

В ньому коронний канцлер Я. Ласький зібрав найважливіші статути та конституції і який пізніше вважався фундаментальним зведенням польського земського права. Радомський Сейм уповноважив Яна Ласького зібрати всі даві закони, привілеї та статути Польського королівства. Ця кодифікація завершилася в 1506 році, і повне зібрання дістало назву Статуту Ласького. У цьому кодексі, крім документів з польського права, зустрічаються деякі тексти з права німецького. Ухвали польського Сейму, що поступово видавалися, доповнювали Статут Ласького.

Магдебурзьке право на землях України.

Право міського самоврядування на українських землях, засноване на загальних принципах магдебурзького права.

 

Поширилося в Україні в 14-15 ст. через Польщу та Угорщину. Магдебурзьким правом називають один з різновидів прав міських общин ,які із Західної Європи поширювалися на українські землі. В Україні першими одержали право самоврядування закарпатські міста, які входили до Угорського королівства (Хуст, Тячів, Вишкове). 1339 року його одержав Санок, а 1356 року – Львів. До середини 17 ст. його мала більшість великих міст України. В них діяло не класичне магдебурзьке право, а пристосоване до місцевих умов. Тому його норми були перероблені.

 








Дата добавления: 2015-03-09; просмотров: 1749;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.