Види спадкування у Великому князівстві Литовському та їх характеристика.

Литовське право розрізняло спадкування за законом, заповітом і на основі звичаю.

За законому Литовсько-Руській державі спадкоємцями вважалися діти, брати, сестри, батьки та інші кровні родичі.

 

Не мали права на спадок такі категорії осіб із спадкоємців за законом:

 

- донька, яка вийшла заміж без дозволу батьків чи опікунів;

- вдова шляхетського роду, яка без батьківської згоди вийшла заміж за простолюдина;

- незаконнонароджені діти (бенкарти);

- діти державних злочинців.

 

Законодавець розрізняв батьківське і материнське майно. Батьківське передавалось у спадок лише синам, а дочкам надавалося придане з четвертої частини всього майна. Своєю чергою, материнське майно розділялося порівну між усіма дітьми.

 

Литовські статути передбачали можливість розпоряджатися майном за заповітом.Родову земельну власність у ХVІ ст. передавати заборонялося. Можна було продати лише 1/3 родового маєтку, а решту заставити. Ні за яких обставин батько не міг позбавити родової спадщини своїх дітей. За заповітом спадкодавець мав право розпоряджатися лише купленою або вислуженою у князя земельною власністю, рухомим майном.

 

Держава ретельно охороняла майнові права спадкоємців, створюючи законодавчі перешкоди для несумлінних спадкодавців. Відтак процедура складання заповіту була достатньо складною. Вона розпочиналася з дозволу шляхетської чи копної ради на внесення до заповіту саме того переліку майна, яким мав право вільно розпоряджатися власник. Заповіт складався в усній чи письмовій формі у присутності одного члена панів – ради та не менше двох шляхтичів.

 

Існувала спрощена форма заповіту для тих осіб, що перебували на війні, в дорозі або за кордоном. Нею передбачалося складання присяги щонайменше двома шляхтичами перед князем, судом, а під час воєнних дій – гетьманом чи повітовим хорунжим, які могли засвідчити дійсність вчинення такого заповіту.

 








Дата добавления: 2015-03-09; просмотров: 1266;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.