Дефектація складових частин і деталей візків

 

Дефектацію проводити візуально та інструментальним способом на відповідність кресленикам і наявність дефектів (тріщин, відколів тощо).

Дефектацію деталей візка проводять на спеціально обладнаних робочих місцях спеціалісти, які призначені наказом керівника підприємства та витримали кваліфікаційний екзамен на право виконання цих робіт.

Розміри вузлів і деталей візків моделей 18-100, 18-101 та 18-7020, яким вони мають відповідати, при планових видах ремонту наведені в таблиці 5.1.

Наявність тріщин у всіх деталях візків не допускається, крім тріщин, які ремонтуються при планових видах ремонту відповідно до діючої технічної документації.

Дефектація тріангеля важільної передачі візка виконується згідно з вимогами Інструкції ЦВ-0038.

Випробування на розтягнення тріангеля важільної передачі візка виконується відповідно до вимог Інструкції ЦВ-0052.

 

Таблиця 5.1

Найменування несправностей При деповському ремонті При капітальному ремонті  
Знос поверхні підп'ятника надресорної балки, буртів підп'ятника, не більше, мм Не допускається  
Глибина підп'ятника, не більше, мм 29,0*  
Глибина підп'ятника, не більше, мм 34,0**  
Рівномірний знос похилих поверхонь надресорної балки, не більше, мм 3 (на сторону) Не допускається  
Нерівномірний знос похилих поверхонь надресорної балки, не більше, мм 2(на сторону) Не допускається
Сумарний знос напрямних бокової рами по ширині буксового прорізу, не більше, мм Не допускаєтся
Знос опорної поверхні буксового про­різу в тіло бокової рами, не більше, мм  
Знос площин тертя ковпака ковзуна, не більше, мм Не допускається  
Знос опорних та упорних поверхонь з'єднувальної балки, не більше, мм Не допускається  
Знос ковзунів з'єднувальної балки: - центральних, не більше, мм - кінцевих, не більше, мм   Не допускається  
Знос фрикційного клина: - вертикальної стінки, мм - похилої поверхні, не більше, мм     Не допускається Не допускаеться  
Довжина основи (повнота) фрикційного клина: - за креслеником 100.30.001-0, 61.30.101-31 - за креслеником 100.30.001-1     не менше 227,0   не менше 228,0   Згідної кресленика  
Глибина підп'ятника з'єднувальної балки 48,5 47,5  
Діаметр підп'ятника надресорної балки на глибині 10 мм, не більше, мм |  
Діаметр підп'ятника з'єднувальної балки, не більше, мм 459,0 457,0  

 

* - надресорні балки виготовлення до 1986 року. ** - надресорні виготовлення після 1986 року

 

Нетипові чоки кріплення гальмових колодок бракуються. Шплінти кріплення важільної передачі візків бракуються.

Повторно використовувати шплінти не дозволяється.

При всіх видах планового ремонту сталеві втулки у важелях, затяжках гальмової важільної передачі візка повинні бути замінені на металокерамічні втулки з порошкового матеріалу на основні заліза або порошкового легованого матеріалу за ТУ 086.025-96. Втулки, що мають викришування і тріщини, повинні бути замінені на нові.

Розміри втулок та валиків при капітальному ремонті повинні відповідати кресленикам.

При деповському ремонті допускається знос валика по діаметру не більше 1 мм, знос отвору втулки по діаметру не більше 1 мм при умові, що зазор у шарнірному з'єднанні буде не більше 2 мм.

Огляд, обстеження та ремонт колісних пар проводити в колісному цеху депо, ВКМ чи заводу відповідно до вимог Інструкції ЦВ-ЦЛ-0062.

Огляд та ревізію буксових вузлів колісних пар проводити відповідно до вимог Інструкції ЦВ-ЦЛ-0058. При надходженні в ремонт колісних пар, обладнаних дворядними конічними підшипниками касетного типу ТВU, необхідно керуватись вимогами Інструкції ЦВ-ЦЛ-0092.

Шворні, що мають тріщини, підлягають заміні. Знос шворнів діаметру допускається не більше 3 мм при деповському ремонті. Згин шворнів понад 5 мм не допускається. При капітальному ремонті згин та знос шворня не допускаються.

Дефектація опорної балки авторежиму.

Гумометалевий комплект, який має надриви, відшарування гуми від металу, тріщини, замінюють при деповському ремонті, а при капітальному - встановлюють новий, незалежно від стану. Зміщення гуми відносно металевої шайби допускається не більше 2 мм, зазор між шайбою та приливком бокової рами повинен бути від 3 мм до 5 мм.

Болти і гайки із зірваною наріззю замінюються. Повторне використання шплінтів не допускається. Зноси отворів під болти не допускаються.

Прогин опорної балки в місцях контакту з авторежимом не допускається. Тріщини в зварних з'єднаннях не допускаються.

Непаралельність поверхні кінців опорної балки відносно поверхні контактної планки допускається не більше 4 мм.

Дефектацію візків вантажних вагонів, модернізованих згідно з вимогами проекту С 14.01, проводять наступним чином:

Зносостійкі прокладки підп'ятника надресорної балки товщиною 6 мм, які мають тріщини, відколи, зноси по товщині понад 2 мм, замінюються на нові.

Планки ремонтні похилих площин надресорної балки з тріщинами, обривами зварних швів, зносом понад 3 мм замінюються (при деповському ремонті).

Дефектацію похилих площин надресорної балки проводити відповідно до проекту С 10.01 "Комплект документов на типовой технологический процесс ремонта наклонных плоскостей надрессорних балок приваркой планок".

Накладки зняти для повного обстеження опорних поверхонь бокової рами в буксових прорізах.

Планка фрикційна товщиною 10 мм, що має тріщини, відколи, знос робочої поверхні понад 1,5 мм - змінюється на нову. При капітальному ремонті зноси не допускаються.

Планка фрикційна товщиною 6 мм, що має механічні пошкодження, тріщини, відколи, знос по товщині 2 мм замінюється на нову. При капітальному ремонті зноси не допускаються.

Дефектацію фрикційних клинів на наявність тріщин і зносів проводити відповідно до "Комплекта документов на единичный технологический процесс ремонта фрикционного клина с "удлинённой юбкой" тележки типа ЦНИИ-ХЗ".

Чавунні фрикційні клини з тріщинами, відколами а також зі зносом вертикальної площини понад 3 мм, похилої - понад 3 мм, замінити на нові, чавунні.

Дефектацію візків вантажних вагонів, модернізованих згідно з вимогами Інструкції С03.04, проводити відповідно до вимог Інструкції ЦВ-0083 в такій послідовності:

Розібрати бокові ковзуни, що розташовані на надресорній балці візка, вийняти з корпуса ролик, зносостійкий ковпачок, пружний блок та відмітити місця їхнього встановлення. Очистити корпус ковзуна і всі зняті деталі від бруду.

Вийняти полімерну прокладку з підп'ятника, підп'ятник та прокладку очистити від бруду.

Зняти фрикційні клини, накладки пружні очистити їх від бруду.

На корпусі ковзуна не допускаються будь-які тріщини та відколи. Зламані чи тріснуті корпуси замінити на нові. Корпус повинен бути щільно закріплений на надресорній балці. Ослаблені спеціальні болти і гайки замінити на нові.

Дефектацію роликів проводити заміром їхнього діаметра штангенциркулем. Мінімально допустимий діаметр ролика - 74 мм. При діаметрі ролика менше 74 мм - ролик замінити на новий.

Зносостійкий ковпачок необхідно бракувати і міняти на новий, коли на фрикційнійповерхні зникає контрольний жолобок.

При наявності в пружному блоці тріщин чи розшарування, блок необхідно замінити. Мінімально допустима висота блоку у вільному стані повинна складати 97 мм. При меншій висоті пружний блок замінюється на новий.

Фрикційні клини оглянута на предмет наявності тріщин і слідів зносу. Відколи по крайках клинів не погіршують ефективність їхньої роботи і не є причиною для заміни таких клинів.

Вертикальні поверхні клинів перевірити на ступінь їхнього зносу з використанням спеціального шаблона для клинів (Інструкція ЦВ-0083). Вимірювання виконується на відстані 25 мм від верха клина.

Клини, ребра яких входять у виріз шаблона для клинів, підлягають заміні.

Поліуретанову накладку фрикційного клина оглянути зовні та виміряти її товщину.

Для перевірки товщини використовувати шаблон для клинів. Цей шаблон довгим боком, із двоміліметровими виступами по кінцях, установити на поліуретанову накладку в зборі з клином. Якщо виступаючі кінці шаблона торкаються верхньої чи нижньої частини клина, то накладку необхідно замінити.

Поліуретанові накладки з розривами, тріщинами, розшаруваннями замінюються на нові.

Зносостійкі фрикційні планки бокової рами, товщиною 16 мм, перевірити на наявність зносу поверхні в місці максимального зносу. При зносі більше 2 мм фрикційну планку замінити. Ослаблені заклепки замінити на нові, відсутні поновити.

Полімерні прокладки підп'ятника надресорної балки товщиною 7,5 мм, які мають товщину менше 4 мм або наскрізну тріщину довжиною понад 50 мм, замінити на нові. Товщину прокладки виміряти штангенциркулем в місцях, де матеріал найбільше стиснутий. Прокладка не повинна мати розривів, видавлювань.

 








Дата добавления: 2015-02-28; просмотров: 1231;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.