Психологічну допомогу населенню поділяють на індивідуальну та групову.

Принципи надання психологічної допомоги при виникненні НС:

1) невідкладність — психологічна допомога повинна починатись безпосеред-ньо при проведенні аварійно-рятувальних робіт;

2) єдність та простота психологічного впливу — всі заходи, що проводи-тимуться фахівцями повинні доводитись до постраждалих на доступній їм мові, без використання специфічної термінології та бути спрямовані на досягнення головної мети;

3) кваліфікованість — екстрену психологічну допомогу в першу чергу повінні надавати фахівці, які мають відповідну освіту та сертифікати про дозвіл ро-боти в НС, відповідну підготовку чи досвід роботи в умовах НС;


4) конфіденційність — вся інформація, що стосується постраждалих, залиша-ється конфіденційною. При необхідності використовуються тільки узагаль-нені дані;

5) неупередженість — відношення до всіх категорій населення однаково доброзичливо;

6) активна позиція надання допомоги — спеціально підготовлені професіо-нали повинні самі виявляти постраждалих, що потребують психологічної допомоги. Більша частина людей в критичних ситуаціях не звертається за психологічною допомогою, оскільки не бачить в собі осіб, що потребують спеціалізованої допомоги;

7) синергізм — суть його полягає в тому, що багато негативних чинників при НС діють синергічно, тобто підсилюють багаторазово загальний ефект свого впливу. Відбувається не складання негативного впливу, а наче множення одного чинника, на інший. Тому медичні, психологічні та соціальні заходи повинні проводитись синергічно.

Базові функції у напрямку надання психологічної допомоги населенню в умовах НС:

1) практична — безпосереднє надання швидкої психологічної допомоги постраждалим внаслідок НС;

2) координаційна — забезпечення зв'язку та взаємодії між психологічними службами інших відомств, тобто психологи ДСНС України організовують та координують дії фахівців психологічних та соціальних служб інших ві-домств (МОЗ, МОН, МВС та ін.) з метою запобігання або зменшення паніч-них настроїв, масових хвилювань, деструктивної поведінки та порушень психічної сфери.

Психологічна профілактика — цілеспрямована систематична робота психолога разом із керівниками підрозділів системи ЦЗ з попередження нега-тивних явищ (серед населення та особового складу), виявлення групи посиленої психологічної уваги (на різних етапах) і проведення з нею психокорекційної роботи. Соціально-психологічна профілактика являє собою систему заходів, спрямованих, перш за все, на охорону психічного здоров'я, прогнозування мож-ливих ускладнень у житті чи розвитку певного контингенту, який є основним об'єктом діяльності служби ЦЗ; визначення соціально-психологічних умов, за яких ці ускладнення можуть бути попереджені або їх переживання пом'якшені; розробку системи заходів, які б забезпечували ці умови, із залученням до їх здійснення всіх зацікавлених сторін. Профілактика починається тоді, коли ще немає особливих складнощів у поведінці людини чи групи. Разом із тим психо-логи на основі проведення моніторингу особливостей розвитку особистості, соціально-психологічних змін у житті суспільства (групи) прогнозують можли-вість прояву тих чи інших ускладнень і проводять попереджувальну роботу.

Виявлення чинників, що сприяють виникненню соціально-психологічної напруги забезпечується проведенням постійного психодіагностичного моні-торингу. Психодіагностичний моніторинг реалізовується за допомогою дослід-ницьких методів психолого-соціологічного інструментарію, який включає мето-ди збору інформації (спостереження, опитування, аналізу документів та ін.) та методи обробки інформації (комп'ютерні статистичні пакети обробки даних, якісні, кількісні, кореляційні, факторні аналізи та ін.). Актуальним завданням сьогодення є створення методологічно-дослідницької бази із своєчасного вияв-лення прихованих детермінант соціально-психологічного напруження в соціумі


До сучасних технологій психологічного впливу для нейтралізації нега-тивних психічних станів серед населення належать: інформаційна блокада, психологічна консультація, методи психологічної корекції, психологічного та соціально-психологічного тренінгу, психологічної терапії та реабілітації.

Технології психологічного консультування застосовуються з метою надання людині психологічної допомоги під час спеціально організованого спілкування, в якому можуть бути актуалізовані додаткові психологічні можливості виходу людини з важкої життєвої ситуації.

Використання методів психологічної корекції передбачає подолання пев-них відхилень у поведінці та діяльності людини засобами вивчення індивіду-альних особливостей особистості, їх відповідності вимогам навколишнього соціального та природного середовища, виявлення і подолання існуючих супе-речностей, формування нових цілей, цінностей, мотивації поведінки, розробки програми зміни способу життя, перетворення в ході самопізнання і самови-ховання, розвитку здатності до саморегуляції тощо.

Психологічний тренінг може застосовуватись для розвитку здібностей з метою соціально-психологічної адаптації та особистісного зростання.

Одними з найбільш застосовуваних психотехнологій в системі ЦЗ є технології психологічної терапії та реабілітації. Дана система оздоровчого впливу спрямована на відтворення психічних здатностей, що були втрачені, нормалізацію психічного стану під час перебування у важкому стресі, при психогеніях (непатологічних станах психіки), тобто на усунення екстремальних перенапружень, які деформують нормальне психічне функціонування та пове-дінку особистості.

Ефективність використання сучасних психотехнологій, перш за все, пов'я-зана із своєчасним визначенням контингенту потерпілих, який може складатися з таких категорій: сім'ї загиблих у катастрофі; жертви катастрофи (поранені й ті, що отримали загострення хронічних захворювань внаслідок катастрофи) та їхні сім'ї; учасники катастрофи (ті, хто безпосередньо пережили катастрофу, але врятувалися без пошкоджень) та їхні сім'ї; рятувальники (різні професійні підрозділи, що були задіяні у рятувальних роботах) та їхні сім'ї; спостерігачі (як безпосередні, так і ті, хто став свідком подій за допомогою телебачення).

Використання сучасних технологій психологічного впливу на етапі надан-ня психологічної допомоги населенню, постраждалим внаслідок НС дозволяє вирішити наступні завдання: надання екстреної психологічної допомоги (безпо-середньо в ситуації проведення рятувальних робіт і за телефоном довіри); надання психологічної допомоги в кризових ситуаціях; здійснення курсу психологічних консультацій для осіб, які втратили близьких; інформування про організації, що надають допомогу в екстрених ситуаціях (оперативно-рятуваль-на служба, правоохоронні органи, медична допомога, соціальна допомога).

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 1263;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.