Проведення заходів

Після урочистої лінійки відкриття «Дня ЦЗ», розпочинаються відкриті, підсумкові уроки, уроки-роздуми з курсу ОБЖБ інші заходи, на які можуть бути запрошені представники управління (відділу) ДСНС України, навчально-методичного центру ЦЗ та БЖД області, ветерани ЦЗ, ліквідатори аварії на ЧАЕС, батьки учнів.

Бесіда

Бесіда є найбільш доступною і широко розповсюдженою формою навчан-ня. Це метод, коли вчитель ставить запитання перед учнями і при їх активній участі обговорює і уточнює відповіді на нього. Призначення бесіди – роз'яс-нення положень ЦЗ, які потребують прищеплення учням практичних навиків. Бесіда з даної сфери методично будується так, як і по іншому предмету, і може складатися з взаємопов’язаних між собою частин: ввідної, основної і заключної. Ввідна частина – підготовка учнів, визначення завдання, яке треба роз’яснити на даному занятті, використовуючи знання попереднього матеріалу. В основній частинібесіди вчитель розкриває новий матеріал. В заключній частині– пе-ревіряє засвоєння головного питання нової теми, доводить домашнє завдання.

Ставити питання перед учнями потрібно дохідливо, щоб вони мали можли-вість дати осмислену відповідь. Вчитель повинен допомагати учням відповіда-ти на запитання, але не підміняти відповіді учнів своїми. Бажано ширше вико-ристовувати приклади і порівняння, які зрозумілі учням і беруться з повсяк-денного життя. Щоб бесіда була більш дохідливою, необхідно використовувати різні посібники, пам'ятки, плакати з ЦЗ.


Особливе місце серед наочності повинні займати файли з фільмами по ЦЗ. Бажано демонструвати не весь фільм, а окремі його фрагменти, супроводжуючи їх відповідним коментарем. Іноді частину фільму можна показати в кінці занят-тя. Цей порядок проведення заняття методом бесіди з демонстрацією плакатів, фрагментів з фільмів можна вважати типовим.

Можливі і інші варіанти бесід, в залежності від рівня знань учнів і навча-льно-матеріальної бази. Дуже ефективним методом організації заняття є вико-ристання по ходу бесіди контролюючих прикладів (вибір правильної відповіді з декількох наданих). Все це викликає інтерес і сприяє більш глибокому засвоєн-ню матеріалу з питань ЦЗ. Всі перераховані методичні засоби з використання наочностей технічних засобів навчання, які рекомендовані при проведенні бе-сід, можуть використовуватись і при проведенні вікторин.








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 689;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.