Методика організації «Дня Цивільного захисту» у закладах освіти

 

«День Цивільного захисту» (далі – «День ЦЗ») проводиться у загально-освітніх та професійно-технічних закладах освіти напередодні літніх шкільних канікул і є завершальним етапом щорічного навчання учнів за програмами «Основи безпеки життєдіяльності», «Захист Вітчизни» та «Основи здоров'я».

Мета проведення «Дня ЦЗ»:

1) закріплення учнями умінь, навичок щодо збереження та захисту здоров'я і життя під час НС, користування засобами індивідуального та колективного захисту, надання першої медичної само- та взаємодопомоги;

2) практичне відпрацювання учнями, педагогічним і обслуговуючим персона-лом навчального закладу дій за планами реагування на НС;

3) формування і розвиток в учнях морально-психологічних якостей: мужності, витримки, ініціативи, взаємної виручки під час небезпеки, впевненості і ефективності заходів, що реалізуються ЄДСЦЗ.

Підготовка до «Дня ЦЗ» починається за 1...1,5 місяця до його проведення, при цьому розробляються наступні документи:

1. Наказ директора – начальника ЦЗ навчального закладу «Про підготовку і проведення «Дня ЦЗ» та об’єктового тренування в навчальному закладі".

2. План підготовки і проведення «Дня ЦЗ» і об'єктового тренування в навчальному закладі».

3. Графік проведення «Дня ЦЗ» в навчальному закладі.

4. Особисті плани роботи педагогічних працівників навчальних закладів і проведення «Дня ЦЗ» і об’єктового тренування.

Основними заходами, що плануються до «Дня ЦЗ» є:

1. Практичні заходи:

– збір постійного складу, школярів;

– перевірка укомплектованості й оснащеності невоєнізованих формувань ЦЗ;

– проведення в готовність захисної споруди;

– відпрацювання прийомів користування засобами індивідуального захисту;

– проведення протипожежних, світломаскувальних, герметизаційних та ева-куаційних заходів;


– відпрацювання практичних дій відповідно до «Плану дій у НС»;

– знезаражування територій, будинків, майна тощо.

2. Навчально-методичні заходи:

– практичні, класно-групові заняття, семінари, бесіди, вікторини і відкриті уроки з залученням до їх проведення фахівців екологічної, пожежної, санітарно-епідеміологічної служб, працівників Управлінь ДСНС України в області, управління з питань НС ОДА, навчально-методичного центру ЦЗ та БЖД в області.

3. Агітаційно-пропагандистські заходи:

– тематичні радіогазети, огляди-конкурси стіннівок, малюнків, демонстрація відеоматеріалів, виставки засобів ЗІЗ, навчально-матеріальної бази;

– спортивні змагання, естафети, тренування.

Найбільш активними учасниками заходів «Дня ЦЗ» є учні класів, де викладається тематика ОБЖ, ЗВ, педагогічний колектив та обслуговуючий пер-сонал навчального закладу, з складу яких комплектуються невоєнізовані фор-мування ЦЗ. З невоєнізованими формуваннями ЦЗ відпрацьовується комплекс евакозаходів щодо уточнення списків евакуйованих, уточнення місць посадки на транспорт або формування пішої колони, розміщення у заміській зоні, визначається кількість і обсяг вантажу, що вивозиться.

У день проведення «Дня ЦЗ», до початку занять з педагогічним колекти-вом та обслуговуючим складом школи відпрацьовуються питання оповіщення і збору, уточнюються та доводяться до виконавців дії при виникненні НС від-повідно до плану, а також проводиться перевірка готовності формувань до дій за призначенням. Заслуховування доповідей посадових осіб з уточненими роз-рахунками, заявками на одержання майна, по основним заходам «Плану дій при НС» керівник навчального закладу проводить у зручний для колективу час.

За добу до проведення «Дня ЦЗ» на інформаційному стенді закладу виві-шується оголошення про час проведення кожного заходу і відповідальних за їх виконання осіб.

«День ЦЗ» починається з проведення загальношкільної лінійки урочис-того відкриття «Дня ЦЗ» тривалістю до 30 хвилин до початку першого уроку чи оголошення про цю подію по шкільному радіо. Перед цим вчителі по класах, доводять інформацію про заходи, що проводитимуться у цей день в навчаль-ному закладі, і ступінь участі в них учнів.

Головною умовою успішного проведення «Дня ЦЗ»повинна бути його насиченість практичними заходами, які б викликали жвавий інтерес в учнів. Тому, у залежності від тематики й обсягів навчання дітей з ОБЖ, ЗВ та Основ здоров’я, під час "Дня ЦЗ" можуть проводитися:

1. У молодших класах: вікторини, рольові ігри, змагання, до програми яких включається від однієї до декількох вправ, тренування, відпрацювання дій за сигналами оповіщення при виникненні НС по класах. Заходи можуть закін-чуватися переглядом відеоматеріалів, що висвітлюють види НС.

2. У середніх класах:вікторини, відкриті уроки, змагання, естафети по класах і групах паралельних класів. Учні шостих-сьомих класів активно беруть участь в оперативному випуску стіннівок за тематикою ЦЗ чи по висвіт-ленню ходу «Дня ЦЗ», а з числа накопичених матеріалів оформляються фотовітрини, фотоальбоми.

3. У старших класах:змагання, семінари з обговоренням підготовлених рефе-ратів, практичні заняття з вирішення ситуаційних завдань.


У підготовчий період і в ході проведення заходів учні старших класів го-тують і озвучують радіогазету «Знай і умій», організовують інші змістовні ра-діопередачі під час перерви, а також беруть участь у суддівстві вікторин і еста-фет в молодших та середніх класах. Також учні старших класів можуть бути залучені до підготовки та проведення занять з ОБЖ, ОЗ у молодших класах.

За рішенням директора, з визначеними класами організовуються екскурсії у навчально-методичний центр ЦЗ та БЖД області, відвідуються захисні спору-ди, проводиться ознайомлення з організацією ЦЗ одного з підприємств і прак-тичними заходами щодо захисту тварин і рослин від впливу НС.

Крім планових занять, учні під час «Дня ЦЗ» беруть участь:

– у конкурсі малюнків про допомогу при стихійних лихах, аваріях і катастрофах – на уроках малювання;

– у виготовленні найпростіших засобів захисту і підновлення навчально-матеріальної бази ЦЗ школи – на уроках праці;

– у вивченні тематики «Радіаційна безпека» – на практичних заняттях і тренуваннях.

У цей день активно використовуються міжпредметні зв’язки для поглиб-леного вивчення факторів, що ініціюють НС (фізика, хімія, астрономія, геогра-фія, біологія тощо), а також гуманітарні предмети (обговорення художніх тво-рів та історичних подій, у яких висвітлюється тема НС). Крім того, всі учні середніх і старших класів прослуховують по шкільному радіо магнітофонний запис одного із сигналів оповіщення ЦЗ і спільно діють наприкінці одного з уроків щодо його практичного відпрацювання. Також, з метою запровадження єдиної методики проведення «Дня ЦЗ», обміну досвідом між керівним складом ЦЗ системи освіти, за місяць, на базі загальнонавчальних закладів, визначених управлінням освіти, проходять показові заняття «День ЦЗ»








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 1433;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.