Житлові субсидії населенню

Одним із шляхів забезпечення адресної соціальної підтримки найменш захищених сімей і громадян в умовах поступового підвищення частки покриття населенням собівартості житлово-комунальних послуг і енергоносіїв є реалізація Програми житлових субсидій.

Субсидія – це щомісячна адресна безготівкова допомога сім’ям, що надається за рахунок коштів державного бюджету, для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Субсидія є безповоротною i її отримання не пов'язане i не тягне за собою зміни форми власності житла.

Субсидія призначається на термін:

- на 6 місяців - для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, як правило;

- на 12 місяців - за їх бажанням, для сімей, що складаються з числа пенсіонерів, які не працюють, та інших непрацездатних громадян;

- на опалювальний період - для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, природного газу, електроенергії, що використовуються для iндивiдуального опалення, та на оплату житлово-комунальних послуг, якщо оплата послуг з теплопостачання провадиться лише в опалювальний період;

- один раз на календарний рік - для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. Виплата цієї субсидії проводиться готівкою.

Субсидія на придбання твердого та рідкого підчного побутового палива призначається у разі, коли житлове приміщеня не забезпечується електро-, тепло- або газопостачанням для опалення. Якщо для опалення житлового приміщення одночасно використовується тверде та рідке пічне побутове паливо і природний газ, субсидія надається лише на один вид палива.

Субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах норм споживання і обсягом визначеного КМУ обов'язкового відсотка платежу.

При цьому норма володіння чи користування загальною площею житла складає 21 кв. м. на наймача і кожного зареєстрованого у житловому приміщенні та додатково 10,5 кв. м. на всіх тут зареєстрованих, а для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі - на загальну площу незалежно від розміру квартири. Норма використання електроенергії складає:
75 кВт. год на сім'ю з однієї-двох осіб та додатково 15 кВт. год на кожного іншого члена сім'ї, але не більш як 150 кВт. год на місяць.

За умови призначення житлової субсидії розмір обов’язкової плати складає:

1. 10 відсотків середньомісячного сукупного доходу у разі якщо:

- у житловому приміщенні зареєстровані і проживають тільки непрацездатні громадяни (пенсіонери, діти, інваліди);

- серед зареєстрованих та таких, що проживають у житловому приміщенні, осіб є діти, інваліди І або ІІ групи і середньомісячний сукупний дохід на одного зареєстрованого у житловому приміщенні громадянина не перевищує 50 відсотків прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць:., з 1 жовтня 2010 року – 430,50 грн., з 1 грудня 2010 року – 437,50 грн.

2. 15 відсотків середньомісячного сукупного доходу - для інших категорій сімей.

Розмір обов’язкової плати зменшується у разі економного споживання послуг (за наявності лічильників) при нарахуванні субсидії на наступний період.

При пред’явленні паспорта або іншого документу, що посвідчує особу, громадянин подає:

1. Заяву.

2. Декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні.

3. Довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (крім пенсіонерів).

Громадяни несуть відповідальність за надані відомості про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення субсидії та на визначення її розміру. У разі виявлення недостовірної інформації, надання субсидії припиняється, зайво отриманні кошти підлягають поверненню в бюджет. При виявленні недостовірної інформації, сім’я не позбавляється права на отримання субсидії та може її оформити на наступний термін.

Субсидія не призначається, якщо:

— особа, яка звертається за призначенням субсидії не є власником або співвласником житлового приміщення (будинку);

— серед зареєстрованих на житловій площі є працездатні особи, які не працюють, не навчаються, протягом трьох місяців перед місяцем звернення за субсидією, або не перебувають на обліку у службі зайнятості як такі, що шукають роботу;

— власник або особа, що зареєстрована разом із ним здає за договором у найм або в оренду житлове приміщення (будинок);

— у володінні зареєстрованих на житловій площі або членів їх сімей є додаткове житлове приміщення або більше одного транспортного засобу (не враховуються транспортні засоби, які не є об’єктами оподаткування);

— житлове приміщення придбане не більше року тому;

— будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив значну покупку або оплатив послуги на суму, яка на час звернення перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму для зазначених осіб.

Станом на 01.08.2010 року десятикратна величина прожиткового мінімуму становить:
для працездатних осіб – 8880 грн.; для пенсіонерів, інвалідів – 7090 грн.; для дітей віком до 6 років – 7710 грн.; для дітей віком від 6 до 18 років – 9210 грн.

 








Дата добавления: 2015-02-28; просмотров: 942;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.