Джерела фінансування та склад видатків на освіту

Важливим елементом державної політики в галузі освіти має стати визначення державних вимог до змісту, рівня та обсягів освіти і на цій основі вжиття заходів для поліпшення якості навчально-виховного процесу, забезпечення рівня освіти, достатнього для технічного, економічного і соціального прогресу країни.

При збереженні орієнтації в основному на державне фінансування освіти навчальним закладам надано широкі права для того, щоб вони самостійно заробляли гроші на своє утримання, вишукуючи і використовуючи альтернативні, позабюджетні кошти.

Фінансування установ, закладів та заходів освіти здійснюється на нормативній основі за рахунок коштів державного і місцевого бюджетів, галузей економіки, підприємницьких структур, а також додаткових джерел фінансування. Одним з найважливіших факторів, що забезпечує не тільки гідне існування, а й стабільний розвиток галузі, є відповідний рівень її фінансування.

Додатковими джерелами фінансування освіти є такі:

- кошти, одержані за підготовку, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів згідно з укладеними договорами;

- плата за надання додаткових освітніх послуг;

- кошти, одержані за науково-дослідні роботи (послуги) та інші роботи, виконані навчально-виховним закладом на замовлення підприємств, установ, організацій і громадян;

- доходи від реалізації продукції навчально-виробничих майстерень, підприємств, цехів і господарств, від надання в оренду приміщень, споруд, обладнання;

- дотації місцевих органів влади;

- кредити банків;

- добровільні грошові внески, матеріальні цінності, отримані від підприємств, установ, організацій, окремих громадян.

У разі одержання коштів з інших джерел бюджетні асигнування навчально-виховних закладів, установ та заходів системи освіти не зменшуються. Бюджетні асигнування на освіту та позабюджетні кошти не підлягають вилученню.

Видатки на освіту мають цільовий характер і згруповані в категорії економічної класифікації, згідно з якою вони поділяються на поточні видатки і капітальні видатки.

Поточні видатки:

категорія "Оплата праці працівників бюджетних установ".Ця категорія включає в себе заробітну плату за встановленими окладами ставками або розцінками всіх штатних працівників освіти; оплату праці за трудовими угодами; надбавку за вислугу років; доплати за класне керівництво, перевірку зошитів, за завідування присадибною ділянкою, за завідування кабінетами та кабінетами комп’ютерної техніки, за завідування виробничими майстернями; премії, матеріальну допомогу; виплати по тимчасовій непрацездатності.

категорія "Нарахування на заробітну плату".Ця категорія включає в себе нарахування на фонд оплати праці закладів освіти.

категорія "Придбання предметів постачання і матеріалів, оплата послуг та інші видатки".Ця категорія включає закупівлю предметів, матеріалів, обладнання та інвентаря, медикаментів та перев’язувальних матеріалів, продуктів харчування, м’якого інвентаря та обмундирування; оплату транспортних послуг та утримання транспортних засобів; орендну плату; поточний ремонт обладнання, меблів, техніки, інвентарю; послуги зв’язку; оплату інших послуг.

категорія "Видатки на відрядження". До цієї категорії відносяться видатки на оплату проїзду, добових, проживання під час службових відряджень, на курси, сесії, семінари, наради і конференції, тобто всі видатки на відрядження, що сплачуються за рахунок бюджетних коштів у випадках, передбачених законодавством України.

категорія "Оплата комунальних послуг та енергоносіїв".Ця категорія включає оплату теплопостачання, водопостачання і водовідведення, електроенергії, природного газу, інших комунальних послуг та інших енергоносіїв.

категорія "Дослідження і розробки, видатки державного значення".До цієї категорії відноситься оплата послуг з типового проектування; оплата науково-дослідних послуг; оплата підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації кадрів за договорами.

категорія "Субсидії і поточні трансферти".До цієї категорії відносяться видатки на оплату стипендії учням, студентам, аспірантам, докторантам.

Капітальні видатки:

категорія "Придбання основного капіталу".Ця категорія включає придбання обладнання і предметів довгострокового користування (придбання меблів, комп’ютерної та розмножувальної техніки, транспортних засобів), капітальне будівництво, капітальний ремонт, реконструкцію та реставрацію закладів освіти.

Поточні видатки є захищеними статтями бюджету і фінансуються постійно як з державного, так і з місцевих бюджетів. Капітальні видатки фінансуються в межах наявних коштів у відповідному бюджеті.

 








Дата добавления: 2015-02-28; просмотров: 1595;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.