Система екстреної допомоги населенню 112

 

Починаючи з 1991 року, в Європі прийняті закони і розроблені стандарти побудови Єдиної служби порятунку 112. Наявність такої служби в державі є необхідною умовою для вступу до Євросоюзу. Нові члени ЄС – Словаччина, Румунія, Польща, Угорщина, Чехія, Литва, Латвія – створили свої національні служби 112 і тепер інтегруються в єдину систему. Цінуючи життя та безпеку своїх громадян, орієнтуючись на європейські стандарти, Україна здійснює заходи про впровадженню номера 112 на своїй території.

На ДСНС України покладено функції створення та впровадження в Україні системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112 (далі – Система 112). Реалізація проекту здійснюється силами Державного підприємства «Центр громадської безпеки 112».

Згідно Закону України "Про систему екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112" від 13.03.2012 № 4499-VI (в редакції від 01.07.2013), Система 112 забезпечує організацію надання комплексної екст-реної допомоги населенню у разі загрози виникнення або виникнення екстре-них ситуацій, загрози здоров’ю, життю, майну громадян або навколишньому середовищу, громадському порядку, інших небезпечних подій або правопо-рушень.

Система 112 включає утворені у складі Управлінь ДСНС України центри екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112, оперативно-диспетчерські служби, підрозділи екстреної допомоги населенню, які з використанням телекомунікаційних мереж, програмних, технічних та інших засобів надають екстрену допомогу населенню.

Закон передбачає введення замість декількох номерів виклику служб екст-реної допомоги (101, 102, 103, 104) єдиного телефонного номеру 112. На етапі впровадження він використовуватиметься паралельно з існуючими телефон-ними номерами виклику служб екстреної допомоги. Екстрений виклик здійснюється безоплатно.

Екстрений виклик – повідомлення про настання екстреної ситуації та звернення у зв'язку з необхідністю отримання екстреної допомоги з викорис-танням Системи 112.

Екстрена допомога населенню – проведення підрозділами екстреної до-помоги населенню невідкладних заходів із запобігання виникненню, під час виникнення або ліквідації наслідків екстрених ситуацій

Екстрена ситуація – ситуація, що загрожує здоров’ю, життю, майну або навколишньому природному середовищу, громадському порядку, інші небезпечні події.

Оперативно-диспетчерські служби – відповідні служби органів держав-ної влади та органів місцевого самоврядування, що приймають екстрені викли-ки та інформацію про них, здійснюють інформаційну підтримку і координацію дій підрозділів екстреної допомоги населенню та контроль за наданням такої допомоги.

Підрозділи екстреної допомоги населенню – підрозділи аварійно-рятува-льних та аварійних служб, правоохоронних органів, центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, інших закладів охорони здоров’я системи екстреної медичної допомоги тощо, які працюють у цілодобовому режимі, оснащені необхідними технічними засобами та надають екстрену допомогу населенню.









Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 1197;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.