Сили цивільного захисту Міністерства енергетики та вугільної промисловості України

Для запобігання та оперативного реагування на НС у складі функціо-нальної підсистеми Міненерговугілля ЄДСЦЗ на підприємствах паливно-енергетичного комплексу функціонує більше 15 тис. аварійних служб (аварійно-виїзних бригад, аварійно-диспетчерських служб тощо).

Заходи з попередження та ліквідації НС на вугільних підприємствах України здійснює Державна воєнізована гірничорятувальна служба у вугільній промисловості (ДВГРС), підрозділи якої розташовані на терито-ріях Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Львівської, та Волинської областей. Обслуговування вугільних підприємств здійснюють 11 воєнізованих гірничорятувальних загонів, в структурі яких функціонують: 33 гірничо-рятувальних взводи, які складаються із 226 відділень; 23 реанімаційно-протишокові групи укомплектованих медичними працівниками; 25 спеціа-лізовані газоаналітичні лабораторії укомплектованих фахівцями для вико-нання розробки проб; 11 служб депресійних та газових зйомок; 11 профі-лактичних служб. До складу ДВГРС також входить Учбово-оперативний воєнізований гірничорятувальний загін та ДП «Механічні майстерні ДВГРС», які виконують усі види навчання основного особового складі ДВГРС та виготовлення окремих зразків й перевірку гірничорятувального обладнання та оснащення, відповідно.

На обслуговуємих підприємствах створено 1764 допоміжних добро-вільних гірничорятувальних команд (ДДГК), які цілодобово знаходяться у підземних гірничих виробках кожного підприємства з метою ліквідації аварій у початковій стадії. У гірничих виробках обслуговуємих підприємств для використання членами ДДГК у разі виникнення аварій розташовано 1419 пунктів ДДГК, які оснащені відповідним обладнанням. Обслугову-вання обладнання членів ДДГК та їх навчання виконується на 157 шахтних гірничорятувальних станціях.

З метою підвищення рівня техногенно-екологічної безпеки, поперед-ження та ліквідації аварій, пожеж на об'єктах буріння, видобутку, транс-портування, зберігання та переробки нафти і газу та своєчасного реагуван-ня на НС, потенційно небезпечні об'єкти та об'єкти підвищеної небезпеки підприємств Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» обслуговують 777 протиаварійних формувань та служб, у тому числі: 2 воєнізовані газорятувальні протифонтанні служби, 2 водолазні служби, 6 газорятувальних служб, 139 аварійно-відновлювальних й ремонтних бригад та лінійно-експлуатаційних служб підприємств з видобутку і транспортуван-ню нафти та газу, 628 аварійно-диспетчерських служб підприємств з газопостачання та газифікації, 6 рятувальних суден. На підприємствах Компанії створено 537 добровільних пожежних дружин. На газоперероб-них заводах ДК «Укргазвидобування», ВАТ «Укрнафта» безпеку вироб-ництва забезпечують газорятувальні служби.

У системі аварійної готовності та реагування ДП НАЕК «Енергоатом» на АЕС, відповідно до розподілу відповідальності за забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, визначеної Законом України "Про використання ядер-ної енергії та радіаційну безпеку" безпосередні дії по ліквідації наслідків аварії та захисту персоналу діючих АЕС здійснюють аварійні групи та бригади АЕС, як об'єктові організаційні аварійні структури сили ЦЗ. Крім того, всі діючі АЕС України, обслуговуються державними пожежними частинами Управлінь ДСНС України. При цьому, ці частини повністю ут-римуються за рахунок АЕС (оснащення включно), з якими в них укладено відповідні договори на обслуговування в оперативно-рятувальному та протипожежному відношеннях.

У відповідності з міжнародними зобов'язаннями України та вимогами МАГАТЕ, в структурі ДП НАЕК «Енергоатом» створені та функціонують штатні відокремлені підрозділи (ВП):

· ВП «Аварійно-технічний центр» — спеціалізоване підприємство, призначене виключно для ліквідації наслідків аварій на об'єктах атомної енергетики, у тому числі аварій на транспорті під час перевезення радіо-активних матеріалів. Зазначений підрозділ укомплектовано підготовле-ним персоналом і спеціальною технікою для виконання робіт різного ступеню складності в радіаційно-небезпечних умовах;

· ВП «Атомремснтсервіс», відповідно укомплектований спеціалістами та оснащений необхідними засобами, призначений для проведення не-відкладних аварійно-відновлювальних і ремонтних робіт на спеціальному обладнанні АЕС.

У разі виникнення аварій або технологічних порушень для проведення аварійно-відновлювальних робіт в ДП НЕК «Укренерго» може бути залуче-но до 264 бригад (ланок), оснащених понад 550 одиницями інженерної, спеціальної та автомобільної техніки. Для надання допомоги персоналу у разі виникнення НС та ліквідації наслідків їх виникнення у складі НЕК «Укренерго» сформовано невоєнізовані формування ЦЗ: 75 аварійно-рятувальних і 79 медичних ланок та 146 добровільних протипожежних дружин, оснащених первинними засобами пожежогасіння та засобами інди-відуального захисту.

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 996;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.