Східноєвропейська аеробіка

Ідея поєднати аеробіку та бойові мистецтва сприяли виникненню нових видів аеробіки. Використання елементів різноманітних видів одноборств, чіткість рухів, можливість розвивати координацію, витривалість, силу і швидкість реакції – все це захоплює в аеробіці з елементами східних одноборств (2, 3, 11).

Бокс-аеробіка та карате-аеробіка.В основі цих різновидів аеробіки – рухи відповідних видів спорту: боксерів на рингу чи каратистів на татамі. Вправи виконуються під музику по одному або в парах. Для занять можуть використовуватися скакалки .боксерські рукавички та груші.

Тай-бо та кі-бо-аеробіка –цікавий синтезелементів східних одноборств і аеробних навантажень із ритмічною музикою. Заняття тай-бо і кі-бо належать до бойової аеробіки, проте останнім часом вони неофіційно перетворилися в окремі, самостійні фітнес-програми, що користуються великою популярністю. Ці види аеробіки дозволяють досить швидко розвивати мускулатуру, загальну і силову витривалість, а також навчитися прийомів рукопашного бою.

Автором тай-бо-аеробіки вважається американський актор Біллі Бланкс. Одного разу він вирішив додати до своїх занять таеквондо енергійну музику, в результаті чого з’явився новий вид фітнесу. У бойовому комплексі немає прямого фізичного контакту. Заняття починаються зі спокійних і повільних вправ, потім ритм прискорюється, а під кінець тренування знову сповільнюється, настає розслаблення усіх м’язів. Такі заняття чудово знімають стрес, підвищують настрій, зміцнюють серцево-судинну систему і поліпшують загальне самопочуття.

Кі-бо-аеробіка відрізняється від тай-бо-аеробіки тим, що крім таеквондо в ній використовуються елементи карате, боксу та кікбоксингу. Різниця є у техніці виконання вправ. Але так само, як і тай-бо-аеробіка, цей вид аеробіки з елементами східних одноборств розвиває силу і витривалість, тренує дихальну систему, розвиває гнучкість, рівновагу та координацію, нормалізує вагу. На заняттях використовують лише безпечні, але ефективні рухи. Засвоєні елементи об’єднуються у логічно завершені комбінації (3, 11).

7. Аквааеробіка (гідроаеробіка)

Вода – чудове середовище для виконання аеробних вправ, оскільки вона створює додатковий опір і водночас не травмує м’язово-суглобовий апарат. Ослаблення дії гравітаційних сил і збільшення впливу сили, що виштовхує тіло на поверхню, створює опору для тіла і зменшує негативний вплив на суглоби та кістки.Все це робить водні заняття найзручнішими і безпечними видами фізичної діяльності особливо для груп підвищеного ризику, враховуючи людей з надмірною вагою, вагітних, осіб похилого віку, фізично ослаблених та інвалідів (5).

Гімнастичні вправи у води – це ефективний спортивно-оздоровчій засіб. Виконання вправ у воді має загальний зміцнювальний ефект, дозволяє розвинути м’язову та функціональну системи, позитивно відображається на психіці людини. Такі фізичні властивості води як теплоємкість і теплопровідність, які відповідно у 4 та у 30 разів більше ніж у повітря, призводять до того, що людина у воді віддає на 50-60% більше тепла. Це означає, що витрати енергії шляхом збільшення обмінних процесів зростає. Значна щільність води порівняно з повітрям змушує виконувати рухи повільніше, плавніше, відчуваючи при цьому суттєве навантаження (2). Одна з найпоширеніших вправ – ходьба у воді – «спалює» вдвічі більше калорій, ніж звичайна хода на суші (3).

Вправи у воді можуть бути самостійним комплексом, що повністю виконується у водному середовищі, (аквааеробіка, аквабілдінг), і частиною комбінованого заняття, яке складається з елементів танцювальної аеробіки чи атлетичної гімнастики, бігу, плавання. У програмі занять є біг, ходьба, обертання навколо своєї осі, підскоки і стрибки в різні сторони, танцювальні кроки, махи ногами, вправи на гнучкість і релаксацію (1, 2, 5, 6, 11). Окремі вправи аквааеробіка можуть виконуватися самостійно як засоби розминки, розвитку фізичних якостей або відновлення після значних навантажень (5).

Заняття проводяться в басейні завглибшки 1.5 – 2 м (для непідготовлених глибина має бути меншою). Для тренування використовується спеціальне обладнання та інвентар (жилети, пояси, рукавички, гантелі, весла, дошки, пластикові тарілки тощо). Заняття проводяться під музичний супровід із різним ритмом. Інструктор повинен стояти на бортику басейна, а ті, що тренуються , - перед ним у воді.








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 1038;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.