Східні системи гімнастики

В основі усіх східних систем гімнастики є три основні принципи, яких необхідно дотримуватися під час виконання вправ, - це рух, правильне дихання і контроль із боку свідомості. Основним завданням східних систем гімнастики є зміцнення здоров’я, підвищення працездатності, гармонійний розвиток, а також удосконалення духової сфери і психіки людини. В контексті цього розділу ми говоритимемо про східні системи як про одну з дисциплін фізичної культури, не аналізуючи особливості її філософії.

Гімнастика йогів

Йога – це унікальна стародавня індійська система, що виникла серед мудреців, пустельників і мандрівників для гармонії тіла і свідомості. Гімнастика йогів (хатха-йога) передбачає прийняття й утримання спеціальних поз (асан), більшість з яких запозичені із світу тварин і птахів (поза Кобри, Крокодила, Ворони тощо). Терапевтичний ефект досягається через прийняття пози та концентрації уваги на результаті, що очікується (3, 6, 8, 12).

Медичні аспекти гімнастики йогів становлять великий інтерес, оскільки комплекси рухів і дихання відпрацьовувалися впродовж багатьох століть.

Заняття гімнастикою йогів відновлюють гнучкість хребта, нормалізують обмін речовин, функції шлунково-кишечного тракту, вагу тіла, тиск, гальмують процеси старіння. Гімнастика йогів дуже корисна людям із неврозами, порушеннями сну, надмірним збудженням нервової системи, психічними розладами тощо (6).

Йога корисна в будь-якому віці і жінкам і чоловікам. Існує спеціальна методика проведення занять гімнастикою йогів із дітьми, в якій використовуються різноманітні асани без спеціальної концентрації уваги на терапевтичному ефекті. Подобається дітям так звана «динамічна йога», в якій відбувається зміна поз протилежної дії (наприклад, після згинання тулуба виконується розгинання) без затримування в кожній асані, як це вимагається у традиційній йозі.

Для проведення занять йогою рекомендується формувати групи за віковим принципом: дитячі групи (6 – 10 та 10 – 16 років); молодіжні (16 – 25 років); групи середнього віку (26 – 50 років) і групи людей похилого віку (від 50 років і старші). Головним критерієм для формування груп повинен бути функціональний стан організму (6).

Допускається проведення занять йогою з особами, які належать до спеціальних медичних груп або мають значні відхилення у стані здоров’я, під наглядом лікаря чи інструктора з медичною освітою.

Оптимальний час занять йогою для людей без значних відхилень у стані здоров’я становить 1,5 – 2 години 1 – 2 рази на тиждень. Під час занять вивчають різноманітні асани (від простих до складних), дихальні вправи, отримують теоретичні заняття про раціональний здоровий спосіб життя, правильне харчування, гігієну, естетичні вимоги йоги (3, 6, 12).








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 1739;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.