Властивості і показники надійності

Якість виробу оцінюють за його здатністю зберігати початкові параметри і технічні характеристики регламентовані стандартами або технічними умовами на протязі певного проміжку часу. Ця здатність визначається надійністю виробу. Якщо виріб немає необхідної надійності, то решта показників його якості втрачають практичне значення.

Таким чином, надійність- це властивість виробу виконувати задані функції, зберігаючи свої експлуатаційні показники в заданих межах, на протязі певного проміжку часу або наробітку.

Наробітком (напрацюванням)називають тривалість чи обсяг роботи об'єкта. Наробіток може бути як безперервною величиною (тривалість роботи в годинах, кілометрах пробігу тощо), так і цільночисельною величиною (кількість робочих циклів, запусків тощо).

В процесі експлуатації або випробування виробу розрізняють добовий наробіток, місячний наробіток, наробіток до першої відмови, наробіток між відмовами тощо.

Технічний • ресурс об'єкта- сумарний наробіток від початку його експлуатації ( чи поновлення після ремонту) до переходу в граничний стан.

Призначений ресурс- сумарний наробіток, при досягненні якого експлуатацію об'єкта необхідно припинити незалежно від його технічного стану.

Термін служби- календарна тривалість експлуатації об'єкта від початку роботи чи її поновлення після ремонту до переходу в граничний стан.

Надійність виробу обумовлюється такими показниками:безвідмовністю; довговічністю; ремонтопридатністю і збережуваністю.

Властивість виробу зберігати роботоздатність на протязі деякого наробітку без вимушених переривів називається безвідмовністю.

Безвідмовність характеризує надійність виробів тільки з однієї сторони. Не можна плутати поняття безвідмовності з поняттям надійності. В деяких випадках, наприклад, для перемонтованих виробів їх надійність обумовлена безвідмовністю. Більшість виробів нафтопромислового машинобудування використовується тривалий час (від 6 років до 15 років), і при порушенні безвідмовності роботоздатність цих виробів може бути відновлена при технічному обслуговуванні та ремонті.

Властивість виробу зберігати роботоздатність до граничного стану з необхідними переривами для технічного обслуговування і ремонтів називається довговічністю. Граничний станвиробу визначається неможливістю його подальшої експлуатації, зниженням ефективності, вимогами техніки безпеки і обумовлюється в технічній документації на виріб.

Для ремонтованих виробів, роботоздатність яких підтримується при технічному обслуговуванні і ремонтах, важливим показником є ремонтопридатність,

Ремонтопридатність- властивість виробу, що полягає в його пристосованості до попередження, виявлення і усунення відмов і несправностей шляхом проведення технічного обслуговування і ремонтів (під усуненням відмов слід розуміти відновлення роботоздатності виробу).

Нормальна експлуатація обладнання багато в чому визначається його збережуваністю.

Збережуваність- властивість виробу зберігати обумовлені експлуатаційні показники протягом і після терміну зберігання і транспортування, встановленого в технічній документації. Надійність бурового обладнання залежить від багатьох факторів і випадкових обставин, обумовлених об'єктивними і суб'єктивними причинами. Тому процес виникнення відмов, яй і інші характеристики надійності обладнання, за фізичною природою є випадковими.

Найбільш ефективним є дослідження надійності бурового обладнання з використанням математичних методів теорії ймовірностей і математичної статистики.








Дата добавления: 2015-02-19; просмотров: 1260;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.