Антигенні властивості

В даний час віруси грипу А птахів на підставі їх поверхневих АГ - ГА (Н) і нейрамінідази (N) - розділені на 13 по Н-АГ і 9 варіантів по N-AT (табл. 15). Крім 13 підтипів ГА, усі штами ВГП містять у своїй структурі НА чи пташиного, чи людського, чи кінського походження. Власне пташиного НА відомо 6 типів.

 

Дикі водоплавні птахи - резервуар різних підтипів ГА (Н) і нейрамінідази (N) вірусу грипу. У цих популяціях зараження часто відбуваються там, де водоплавні птахи, свині і люди живуть близько і за рахунок генної реасортації можуть утворюватися нові більш патогенні штами вірусу грипу

 

Віруси грипу індукують в організмі хворої і перехворілої птиці AT, що володіють анти-ГА - і КЗ властивостями. В експериментальних умовах специфічні AT можна одержати на кроликах, пацюках і морських свинках як на нативний вірулентний вірус, так і на інактивований бета-пропіолактоном.

Біологічні властивості

 

Вірус типу А може інфікувати людей, птахів, свиней, коней і китів. Віруси типу В виділяются винятково в людей, вірус типу С – у людей та свиней.

 

Шляхи передачі в природі: фекально-оральний (пташиний грипп), повітряно-крапельний (іспонка). Вірус надзвичайно поширений, паразитує на хребетних тваринах, які є переносниками та поширювачами збудників, а також «живими лабораторіями» по виготовленню нових штамів – при змішаному зараженні віруси можуть обмінюватися сегментами геному.

 

Тропізм: Миготливий епітелій верхніх дихальних шляхів.

 

Географіче розповсюдження зафіксовано по всій земній кулі.

 

Патогенез: Вірус потрапляє в організм через дихальні шляхи, якщо проникне прямо в дихальні шляхи це може призвести до первинної гострої пневмонії. Первина репродукція вірусу проходить в клітинах дихальних шляхів. Інфіковані клітини починають виробляти інтерферон. Відбувається десквамація клітин поверхневого шару. Через пошкоджені клітини потрапляє в кров і викликає віремію. Всмоктування продуктів розпаду клітин викликає токсичну і сенсибілізуючу дію. Вірус активує систему протеолізу і викликає пошкодження ендотелію капілярів. Це в свою чергу викликає геморагії і порушення гемодинаміки з розладами мікроциркуляції. Також розвивається транзисторний імунодефіцит, що призводить до вторинної бактеріальної інфекції.

 

У людини хворої на грип проявляються симптоми гострого респіраторного захворювання, яке пов’язане з руйнуванням клітин миготливого епітелію дихальних шляхів. Відбувається відшарування епітелію, як наслідок – бронхіт, можуть бути тромбози та некрози судин. Небезпека грипу полягає у великій вірогідності післягрипозних ускладнень.








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 1174;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.