Класифікація родини ORTHOMYXOVIRIDAE

Віруси мають особливу спорідненість до мукополісахаридам і глікопротеїдам (зокрема, із клітинними рецепторами, що містять сіалову кислоту). Крім того, мають подібні біологічні властивості, а саме: здатність аглютинувати еритроцити, наявність у деяких представників нейрамінідази, легкість культивування в КЕ і тропізм до органів дихання. Віруси мають принципові розходження по внутрішньоклітинній локалізації АГ, по чутливості і препаратам, що торкаються синтезу білків і нуклеїнових кислот і по генетичних властивостях. З 1980 р. прийнята наступна номенклатура субодиниць вірусів грипу роду А, що включає віруси людини, коня, свині, курей, качок, індиків і деяких видів птахів ( дивись таблицю) .Відповідно до Міжнародної номенклатури будь-який штам вірусу грипу роду А позначається за наступною схемою: рід/джерело ізоляції/місце ізоляції/ власний номер ізоляту/рік ізоляції/формула виду - серотипи ГА і нейрамінідази. Для штамів, ізольованих від людини, джерело ізоляції не пишеться; для всіх інших штамів рік ізоляції позначається двома останніми цифрами. Родина ортоміксовірусів включає три роди: віруси грипу А і В, віруси грипу С і тоготоподібні віруси.

 

Типовим представником роду вірусів грипу А і В є вірус грипу A/PR/8/34(H1N1). Віріони являють собою частки плеоморфної, частіше округлої форми, діаметром 80-120 нм. Вони складаються з фрагментованого нуклеокапсиду спіральної симетрії діаметром 9-15 нм і ліпопротеїнової оболонки, на поверхні якої містяться виступи довжиною 10,0-13,5 нм. Іноді виявляють ниткоподібні частки довжиною до 4 мкм. Мол. м. віріонів 250 МД, плавуча щільність у сахарозі 1,19 г/см3. Віруси чуттєві до жиророзчинників, детергентів, формальдегіду, бета-пропіолактону, швидко інактивуються при прогріванні (56°С). УФ опроміненні і рН середовища нижче 5.

 

Геном складається з 8-и неоднакових по розміру (900-2350 нуклеотидів) фрагментів 1-спіральної мінус-РНК, сумарна довжина яких складає близько 14 тис. нуклеотидів (4,5 МД). Кожен фрагмент РНК вірусу грипу А містить однакову послідовність з 13 нуклеотидів на 5'-кінці і 11-12 нуклеотидів на З'-кінці (для вірусу грипу В - відповідно 11 і 9 нуклеотидів).

Установлена кодуюча функція кожного фрагмента РНК. У вірусу грипу А 3 великих фрагменти РНК (1-, 2-, 3-й) кодують білки полімеразного комплексу (РВ1, РВ2, PA), 3 проміжних по розміру фрагмента РНК (4-, 5- і 6-й) кодують нуклеопротеїн і поверхневі глікопротеїни і 2 малих фрагменти РНК (7-и 8-й) - матриксні білки і 2 неструктурних білки. Кодуючі зони білків на кожному малому фрагменті РНК частково перекриваються. Віріонна РНК ортоміксовірусів не володіє інфекційністю. У віріонах виявлено 7 білків, 4 з яких (РВ1, РВ2, РА, NP) зв'язані з нуклеокапсидом, а 3 (НА, NA, Ml) входять до складу ліпопротеїнової оболонки, причому 2 з них (НА і NA) є глікопротеїнами. Глікопротеїни утворюють 2 види виступів зовнішньої оболонки віріонів.

 








Дата добавления: 2015-02-25; просмотров: 1760;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.