За способом розмикання розрізняють системи з посекційним і груповим розмиканням. 4 страница

 


Рис. 21.4.2. Фрагмент струкурной схеми кодових систем

 

Генератори імпульсів призначені для генерації імпульсів і їх передачу в лінію зв’язку.

Розподільники призначені для відліку імпульсів (інтервалів) і утворення шифраторних ланцюгів при передачі та дешифраторних при прийомі приказів.

 

Шифратори надають імпульсам коду певні ознаки сигналів (полярні, частотні або фазові) відповідно до переданих наказом. Для цього ланцюга шифрації проводяться через контакти реле, що фіксують управляючі дії або контролюючі положення об'єктів.

Пускові пристрої фіксують початок передачі наказів на центральному посту при натисканні керуючої кнопки, а на лінійних пунктах – при зміні положення об’єктів.

Дешифратори розшифровують прийняті накази, які впливають на роботу виконавчих пристроїв.

Захисні пристрої призначені для захисту кодової централізації від передачі і прийому помилкових сигналів.

21.4.2. Програмно-апаратний комплекс мікропроцесорної централізації “КАСКАД”

Програмно-апаратний комплекс мікропроцесорної централізації МСДЦ “КАСКАД” виконує функції обробки, збереження, формування, захисту інформації, підтримує людино-машинний інтерфейс, забезпечує зв'язок між глобальними та локальними мережами.

Впровадження системи “КАСКАД” дозволяє комплексно вирішити проблемі, повязані з повним скороченням чергових по станціях, а саме: забезпечення надійного та високоякісного звязку, телеуправління розєднувачами енергопостачання, голосове сповіщення працівників та пасажирів, підключення систем пожежної та охоронної сигналізації та інше.

Система “КАСКАД” побудована за модульним принципом, максимально уніфікована, розроблена з використанням сучасних технологій та мікроелектронних виробів, що дозволяє досягти найвищих показників надійності. Програмне забезпечення має високий ступінь супроводження та максимальну незалежність від апаратної платформи.

Структура МСДЦ “КАСКАД” побудована згідно з діючою ієрархічною системою управління перевезеннями і включає три рівня (рис. 2.4.3):

1-й рівень – Головне управління перевезень (ЦД);

2-й рівень – диспетчерські центри управління залізниць(ДНЦ1 – ДНЦn);

3-й рівень – лінійні предприємства (ЛП1 – ЛПn).

На першому рівні використовується стандартне програмне забезпечення, яке входить у пакет постачання операційної системи – Internet, Explorer, Netscape Navigator, або інші.

Другий рівень обладнаний комплексами центрального поста диспетчерської централізації “ЦП КАСКАД”.

ЦД


1-й рівень


• • •

2-й рівень

ЛПN
ЛП2
ЛП1
3-й рівень • • •

 

Рис. 20.4.3.. Ієрархічна структура системи управління перевезеннями

Лінійні пункти “ЛП КАСКАД” об’єднані з центром управління “ЦП КАСКАД” за допомогою кільцевих мереж зв’язку лінійних пунктів, які використовують виділені канали або фізичні лінії магістрального кабелю зв’язку (рис. 21.4.4).

Дільниця диспетчерського управління, у залежності від географічного розміщення станцій та перегонів, кількості об’єктів управління, системи організації зв’язку, може складатися з одного або декількох сегментів. Так, наприклад, на дільниці (см рис.21.4.4) утворено чотири сегмента: до першого надходять станції А, Б; до другого – станція В; до третього – станції Г, Д; до четвертого – станції Е, Ж.

 

 


  ЦП
Ст. А Ст. Б Ст. В Ст. Г Ст. Д

               
 
       
 

 

 


Ст. Е Ст. Ж

 


Рис. 21.4.4. Структурна схема локальної мережі зв’язку МСДЦ “КАСКАД”

 

Характеристики комплексу МСДЦ “КАСКАД” наведено в табл. 21.4.1.

Таблиця 21.4.1. Загальні характеристики МСДЦ “КАСКАД”

Найменування характеристики   Чисельне значення
Розмір сегмента диспетчерської дільниці 10 – 300 км
Кількість сегментів дільниці 1 – 10
Кількість станцій, роз’їздів, блок-постів сегмента дільниці 1 – 15
Кількість блок-ділянок на перегоні між станціями 1 – 20
Загальна чисельність станцій, роз’їздів, блок-постів дільниці до 150
Пристрої контролю перегріву букс не обмежено

Комплекс “ЦП КАСКАД” розташовується безпосередньо в центрі управління перевезеннями, до складу котрого відносяться:

- робоча станція – автоматизоване робоче місце (АРМ) поїзного диспетчера;

- робоча станція – автоматизоване робоче місце енергодиспетчера;

- робоча станція – автоматизоване робоче місце інженера СЦБ і зв'язку;

- локальна мережа АРМ;

- резервований сервер бази даних з робочим місцем системного адміністратора;

- канало-утворювальна апаратура зв'язку;

- джерела безперебійного живлення;

- системне та прикладне програмне забезпечення.

АРМ поїзного диспетчера забезпечує контроль і керування перевізним процесом на основі інформації, отриманої від пристроїв СЦБ. На екранах кольорових моніторів у режимі реального часу та за заданий період відображується поїзна ситуація з позначенням номера (назви) та стану об'єктів контролю; положення рухомих одиниць (поїздів), їх номерів та напрямку руху (голови і хвоста поїзда) з автоматичною реєстрацією проходження по дільниці, МСДЦ здійснює автоматичне ведення системного журналу з реєстрацією сигналів телеуправління, телесигналізації, дій поїзного диспетчера, відображення за минулі періоди часу (до 30 діб) поїзної ситуації та стану об'єктів контролю на дільниці у вигляді комп’ютерної анімації (“фільму”) за будь-яким масштабом часу (реальним, прискореним, уповільненим, стоп, вперед/назад), відображення графіка прогнозного руху поїздів, діагностичної інформації, аналізує стан перевізного процесу у будь-якому режимі часу з потрібним ступенем деталізації.

Розподіл інформації на екранах моніторів здійснюється з метою забезпечення оптимального керування диспетчером перевізним процесом. Кількість моніторів залежить від кількості та складності станцій дільниці. Мінімальна кількість моніторів - три. З їх допомогою забезпечується відображення комплексного поїзного положення на дільниці; детальної мнемосхеми однієї із станцій керованої дільниці; графіків руху, іншої інформації.

Управління перевізним процесом на дільниці здійснюється поїзним диспетчером дистанційно. МСДЦ забезпечує і підтримує такі режими функціонування:

- приготування поїзних та маневрових маршрутів за принципом "маршрутного набору";

- автоматичну реалізацію поїзних маршрутів на дільниці за номером поїзда;

- настановлення маршрутів у режимі "наскрізного пропуску";

- відкриття та закриття світлофорів;

- переведення стрілок індивідуальне і маршрутне;

- відміну встановленого та невикористаного маршруту;

- зміну напряму руху при вільних перегонах;

- штучне розмикання секцій маршрутів;

- автоматічне управління схрещенням і пропуском поїздів на заданих станціях;

- перемикання режимів електроживлення світлофорів (день/ніч);

- управління закриттям переїздів;

- увімкнення/вимкнення місцевого управління окремими об’єктами.

Автоматизоване робоче місце енергодиспетчера забезпечує контроль стану та управління пристроями енергопостачання на дільниці: відображення стану пристроїв енергопостачання у вигляді мнемосхем з позначенням номера (назви) та стану об’єктів контролю, телеуправління пристроями енергопостачання, автоматичне ведення системного журналу з реєстрацією наказів телеуправління, стану об'єктів телесигналізації, діагностики та дій енергодиспетчера за масштабом часу, відображення діагностичної інформації.

Автоматизоване робоче місце інженера СЦБ і зв’язку призначене для контролю стану пристроїв СЦБ шляхом відображення перевізного процесу в режимі реального часу, відображення минулих подій і необхідної довідкової інформації, відображення поїзної ситуації у вигляді мнемосхем та стану об'єктів контролю. АРМ відображує стан засобів зв'язку (міжстанційний зв'язок, голосове оповіщення, радіозв'язок), пожежно-охоронної сигналізації, здійснює реєстрацію та відображення результатів діагностування як МСДЦ, так і пристроїв ЗАТ.

Комплекс “ЛП КАСКАД” призначений для застосування в системах централізованого (диспетчерського) керування об'єктами автоматики на залізничних станціях рівня лінійних підприємств, а також інформаційного забезпечення автоматизованих систем керування перевезеннями в складі єдиних диспетчерських центрів керування всіх рівнів.

Технічні можливості комплексу "ЛП КАСКАД" забезпечують переведення на диспетчерське керування роз'їздів, блок-постів, залізничних станцій та інших об'єктів автоматизації, основні технічні характеристики яких наведено у таблиці 21.4.2.

Таблиця 21.4.2. Технічні характеристики об'єктів автоматизації

Характеристика станцій Кількість
    колій стрілок комплексів "ЛП КАСКАД"
Проміжні від 1 до 15 від 2 до 30
Дільничні до 30 до 80 від І до 2
Вузлові до 100 до 400 від 1 до 10

 

Слід зазначити, що мікроелектронне виконання пристроїв системи торкається лише каналоутворюючої апаратури. Виконавчі пристрої автоблокування і електричної централізації будуються на релейно елементній базі з використанням реле першого класу надійності.

 

 








Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 1017;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.015 сек.