Загальні положення. Лідером на світовому ринку маршрутизаторів і комутаторів є компанія Cisco, яка випускає різні класи даних пристроїв

Лідером на світовому ринку маршрутизаторів і комутаторів є компанія Cisco, яка випускає різні класи даних пристроїв. Надамо деякі характеристики останніх моделей цих виробів.

Марштуризатор Cisco 800 використовується у корпоративних мережах невеликих віддалених офісів і співробітників, які працюють удома, підтримують широкий набір інтегрованих функцій безпеки, покращені механізми керування якістю обслуговування (QoS) при передаванні голосу, відео і даних, а також прості функції розгортання і віддаленого керування.

Маршрутизатор серії Cisco 1700 є ідеальним рішенням для підприємств малого і середнього бізнесу і філіалів крупних підприємств. Його модульна архітектура забезпечує необхідну гнучкість для задоволення потреб бізнесу, які постійно зростають і змінюються, з використанням високошвидкісного широкосмугового доступу і доступу по виділеним лініям, комплексної системи безпеки, а також мультисервісної інтеграції голосу і даних.

Архітектура маршрутизаторів з інтегрованими послугами сімейства Cisco 1800 базується на архітектурі мультисервісних маршрутизаторів доступу серії Cisco 1700, пропонуючи підвищення продуктивності більш ніж у п’ять разів – завдяки слотам для карт високошвидкісних WAN-інтерфейсів (HWIC), що припускають установку нових карт HWIC, таких, як чотири портова карта EtherSwitch HWIC.

Мультисервісна платформа серії Cisco 2600 являє собою модульний мультисервісний маршрутизатор доступу з гнучкою конфігурацією інтерфейсів LAN і WAN, численними функціями безпеки і різними високопродуктивними процесорами. Підтримуючи більш ніж 70 мережевих модулів та інтерфейсів, модульна архітектура платформи Cisco 2600 дозволяє легко обновлювати інтерфейси по мірі розширення мережі.
Дана серія містить у собі моделі Cisco 2600XM і комплексну платформу Cisco 2691. Ці моделі відрізняються високою продуктивністю, розширеними функціями безпеки і підтримкою більшості паралельно виконуваних додатків – все те, що є необхідним для забезпечення зростающих потреб філіалів.
Архітектура маршрутизаторів з інтегрованими послугами сімейства Cisco 2800 базується на архітектурі потужних мультисервісних маршрутизаторів доступу серії Cisco 2600, пропонуючи додатково вбудовані функції безпеки, суттєво покращену продуктивність і розширений об’єм пам’яті, а також нові інтерфейси високої щільності. Завдяки досягненим показникам продуктивності, доступності і надійності, маршрутизатори серії Cisco 3800 стають незамінними для особливо важливих бізнес-додатків, що використовуються в найбільш складних робочих умовах.

Показники продуктивності і щільності маршрутизаторів з інтегрованими послугами серії Cisco 2800 відповідають вимогам, які виставляються підприємствами середнього розміру, а також малими і середніми філіалами крупних підприємств до захищених послуг, які надаються одночасно, а також вимогам, що виставляються до послуг керування з боку операторів зв’язку – без втрат продуктивності маршрутизатора.

Маршрутизатори серії Cisco 2800 підтримують найефективніші в галузі рішення ІР- комунікацій. Починаючи із звичайної телефонії і закінчуючи такими функціями, як оброблення мультимедійних викликів, система передачі повідомлень, автоматична операторська служба – все це надає користувачам достатньо широкі можливості по адаптації рішень під свої конкретні вимоги. Маршрутизатори серії Cisco 2800 дозволяють скоротити організаційні витрати і змешнити складність мережі за рахунок конвергенції мереж голосового зв’язку і передачі даних.

Комутатори сімейства Cisco Catalyst 2950 – це комутатори фіксованої конфігурації, які призначені для інфраструктури мереж Fast Ethernet і Gigabit Ethernet і забезпечують продуктивність на швидкості середовища передачі. Комутатори постачаються з двома типами програмного забезпечення і в найрізноманітніших конфігураціях, завдяки чому можна підібрати варіант, який підходить для будь-якого підприємства малого і середнього бізнесу, а також для віддалених офісів і виробничих середовищ. Стандартна програмна конфігурація пропонує базові функції програмного забезпечення Cisco IOS для передачі даних, голосу і відео. Для інтелектуальних мереж, які потребують додаткових функцій безпеки, розширених функцій керування якістю обслуговування (QoS) і високого рівня доступності на кордоні мережі, призначені моделі з покращеним програмним забезпеченням (EI), які вміщують підтримку таких функцій, як обмеження швидкості і фльтрація трафіку.
Комутатори сімейства Cisco Catalyst 3560 – це лінійка комутаторів корпоративного классу з фіксованою конфігурацією (передбачена можливість живлення пристроїв за допомогою витої пари (PoE), які добре суміщуються зі специфікацією IEEE 802.3af і пре-стандартним варіантом Cisco). Вони призначені для локальних мереж невеликих підприємств або віддалених офісів і відмінно підходять на роль коммутатора рівня доступу. Конфігурація з портами 10/100/1000, яка підтримує живлення пристроїв за допомогою витої пари (PoE),, пропонує максимальну ефективність, надаючи в той же час можливість розгортання нових додатків, таких, як ІР-телефонія, бездротовий доступ, охоронні відеосистеми і системи керування будівлями.
Комутатори Cisco Catalyst 3560, не ускладнюючи традиційну інфраструктуру комутованих локальних мереж, дозволяють запровадити в масштабі усієї мережі такі інтелектуальні функціх, як розширене керування якістю обслуговування (QoS), обмеження швидкості, списки контролю доступу (ACL), керування груповим передаванням і високопродуктивна ІР-маршрутизація. Безкоштовно розповсюджуване програмний додаток Cisco Network Assistant для централізованого керування комутаторами сімейства Catalyst 3650 спрощує адміністрування комутаторів, маршрутизаторів і бездротових точок доступу Cisco, пропонуючи «майстри конфігурування» для зручності запровадження конвергентних мереж і послуг інтелектуальної мережі.

Комутатори сімейства Cisco Catalyst 3750, які вміщують в собі багато іноваційних можливостей, призначені для середнії підприємств і відділень крупних корпорацій. Вони відрізняються простотою використання і найвищою стійкістю проти відмови серед стекованих комутаторів. Підвищена ефективність локальної мережі при використанні стекування досягається з використанням технології Cisco StackWise.

Застосування новаторської технології Cisco StackWise підвищує стійкість проти відмови, спрощує експлуатацію і підвищує ефективність роботи стекових комутаторів. Технологія Cisco StackWise дозволяє поєднати до 9 комутаторів серії Cisco Catalyst 3750 у складі єдиного комутаційного блоку з пропускною здатністю 32 Гбіт/с.

Більшість пристроїв Cisco містить 3 види пам’яті:

Оперативна пам’ять використовується для роботи ОС IOS (весь код ОС завантажується в ОП), буферів вводу-виводу, зберігання поточної конфігурації, маршрутних таблиць і т. ін..

Flash-пам’ять – використовується для зберігання зкомпресованого образу ОС IOS і (опційно) файлів програм web-доступу до пристрою, а також будь-яких інших файлів на розсуд адміністраторів. В останніх моделях маршрутизаторів серій 1800, 2800, 3800 ця пам’ять виконана у вигляді зовнішньої карти пам’яті CompactFlash;

NVRAM (енергонезалежна пам’ять) – використовується для зберігання стартової конфігурації пристрою і ряду закритих службових файлів (ліцензії, ключі шифрування).

У пристроях Cisco інтерфейси можуть позначатися різними способами в залежності від конструкції пристрою. У пристроях з фіксованою конфігурацією інтерфейси нумеруються послідовно без прив’язування до слоту, в якому вони встановлені, наприклад, в маршрутизаторі серії 1700 з одним інтерфейсом FastEthernet0, SerialO и Serial1 відповідно.

У пристроях з модульною конструкцією (із змінними платами інтерфейсів) інтерфейси нумеруються з використанням синтаксису типу слот/порт. Наприклад, другий порт плати інтерфейса FastEthernet, встановлений у перший слот, буде мати ім’я FastEthernet1/2. З ускладненням структури мережевих модулів розширення і їх урізноманітнюванням в деяких новітніх моделях маршрутизаторів використовується трирівнева схема найменування інтерфейсів: слот/модуль/порт, наприклад, Serial0/0/0.
Лабораторна робота 5 використовує останні моделі комутаторів Catalyst 3560 і маршрутизаторів Cisco 1841, Cisco 2800.

 








Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 890;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.