Загальна фізична і спеціальна підготовка. Організаційні основи занять фізичними вправами.

Основною цільовою завданням фізичної підготовки основного контингенту студентів є загальна фізична підготовка.

Саме з орієнтацією на досягнення мінімально необхідного рівня основних рухових якостей при загальній фізичній підготовці в навчальну програму для вузів з дисципліни»Фізична культура»були введені науково розроблені тести і їх оцінка в окулярах (див. л. 1) (табл. 5.3).

Таблиця 5.3.

Обов’язкові тести визначення фізичної підготовленості студентів

Характеристика спрямованості тестів Чоловіки Жінки
Тест на швидкісно-силову підготовленість Біг 100 м (с) Біг 100 м (с)
Тест на силові підготовленість Підтягування на перекладині (разів) Піднімання тулубу з положення лежачи, руки за головою (разів)
Тест на загальну витривалість Біг 3000 м (хв., с) Біг 2000 м (хв., с)

 

Ці тести повинні проводитися на початку кожного навчального року як контрольні і в кінці-як залікові.

З загальною фізичною підготовкою пов'язане досягнення фізичної досконалості-рівня здоров'я і всебічного розвитку фізичних здібностей, відповідних вимогам людської діяльності в певних історично сформованих умовах виробництва, військової справи та інших сферах суспільного життя.

Рис. 5.11. Типові вправи, які впливають на основні групи м'язів:

1-великий грудний м'яз; 2-м'язи живота; 3-розгиначі рук; 4-розгиначі хребетного стовпа і м'язи поперекової області; 5-згиначі ніг.

 

Конкретні принципи та показники фізичної досконалості завжди визначаються реальними потребами й умовами життя суспільства на кожному історичному етапі. Але в них також завжди присутня вимога до високого рівня здоров'я і загальної працездатності. При цьому слід пам'ятати, що навіть досить висока загальна фізична підготовленість часто не може забезпечити успіху в конкретній спортивній дисципліні або в різних видах професійної праці. А це означає, що в одних випадках потрібна підвищена розвиток витривалості, в інших-сили і т.д., тобто необхідна спеціальна підготовка.

 








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 1419;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.