Формування психічних якостей, рис, властивостей особистості в процесі фізичного виховання

 

Сам процес регулярних цілеспрямованих занять фізичною культурою або спортивним тренуванням передбачає виховання не тільки певних умінь і навичок, фізичних якостей, але і психічних якостей, рис і властивостей особистості людини.

Один з основоположників теорії фізичного виховання професор А.Д. Новиков сформулював важливе методологічне положення про те, що будь-яку якість може бути виховане лише через діяльність і в процесі діяльності. Не можна зробити людину сміливим, мужнім, колективістом одними розмовами про це. Його треба ставити в умови, що вимагають прояви зазначеного якості.

У процесі фізичного виховання формування психічних властивостей особистості відбувається шляхом моделювання життєвих ситуацій,»програти»які можна за допомогою фізичних вправ, спортивних і особливо ігрових моментів. Постійне свідоме подолання труднощів, пов'язаних з регулярними заняттями фізичною культурою і спортом (наприклад, боротьба з наростаючим стомленням, відчуттями болю, страху) виховують волю, впевненість у собі, здатність комфортно відчувати себе в колективі.

Природно, що різні фізичні вправи і види спорту в різного ступеня виховують і формують психічні якості займаються.

Відомий спортивний психолог, професор А. Ц. Пуні наочно представив відмінності в структурі основних вольових якостей у спортсменів окремих спеціалізацій. На рис. 5.10 показана значимість окремих якостей у підготовці спортсменів (у центрі найбільш значущі якості).

Рис. 5.10. Структура вольових якостей у спортсменів різних видів спорту (по А.Ц. Пуні)

Таким чином, було б неправильним зводити використання фізичної культури і спорту тільки до підвищення рівня окремих фізичних якостей. Вплив такої підготовки набагато багатогранніше, оскільки в процесі її ненав'язливо, природно відбувається виховання і самовиховання цілого ряду необхідних людині в житті психічних якостей, рис і властивостей особистості.

 








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 1237;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.