Випробування пластів у процесі буріння свердловини

Використання цього методу значно підвищує оперативність та ефективність робіт, тому у світовій практиці цим методом випробовують 90-95% всіх перспективних об’єктів. Випробування перспективних пластів цим методом проводять після їх первинного розкриття під час буріння свердловини, що виключає вади, які мають місце при використанні методу ”знизу-вверх”. Випробування пластів методом ”зверху-вниз” проводять за такою схемою. Після повного розкриття пласта у свердловину опускають комплекс інструментів на трубах, ізолюють випробовуваний об’єкт від решти частини свердловини, створюють депресію на пласт і з’єднують випробовуваний пласт з устям свердловини через порожнину колони труб. За рахунок депресії флюїд з пласта поступає в колону труб, а в процесі випробування записується крива зміни тиску на вибої у часі. Розшифрування цієї кривої служить підставою для оцінки фільтраційних та гідродинамічних параметрів пласта. Після закінчення випробування обладнання піднімають із свердловини, її поглиблюють дальше і після розкриття наступних продуктивних пластів їх випробовують почергово за поданою вище схемою.

З використанням цього методу на момент закінчення свердловини бурінням отримують повну інформацію про наявність продуктивних пластів по розрізу свердловини і вирішують питання про доцільність спуску експлуатаційної колони.

 








Дата добавления: 2015-03-07; просмотров: 1180;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.