Задачі випробування пластів

Дослідження пластів у процесі буріння свердловин – невід’ємна частина загального комплексу дослідницьких робіт. Попередні геолого-геофізичні дослідження збільшують ефективність робіт з комплексом спеціальних інструментів та сприяють підвищенню результативності геологорозвідувальних робіт у цілому.

У зв’язку з дефіцитом вуглеводневих покладів у нашій державі виявлення нових родовищ або дорозвідка родовищ, які експлуатуються, стає важливим завданням. Вирішити таке завдання можливо лише за рахунок широкої реалізації комплексних досліджень свердловин, проведення геологорозвідувальних робіт з метою подальшого вивчення закономірностей формування і розташування покладів нафти і газу. Тільки глибоке буріння, комплекс дослідницьких робіт по стволу свердловини, випробування перспективних інтервалів дають кінцеву відповідь про наявність промислових запасів нафти і газу. Ефективне проведення дослідницьких робіт можливе лише із застосуванням спеціальних пристроїв, що дозволяють отримати достовірну інформацію про насиченість пласта флюїдами, його гідродинамічні та фільтраційні властивості.

У процесі спорудження свердловин в залежності від обсягу поставлених завдань, проводять випробування продуктивних пластів або їх дослідження.

Під випробуванням пластів розуміють обмежений комплекс робіт, метою яких є виклик припливу флюїду з пласта, відбір його проб, оцінка характеру насиченості пласта і визначення орієнтованого дебіту свердловини. Випробування може проводитись пристроями, які опускають у свердловину на каротажному кабелі чи на бурильних трубах, у процесі буріння або після його закінчення.

Дослідження пласта – це більш широкий комплекс робіт, під час проведення яких забезпечується виклик припливу флюїду з пласта, відбір глибинних проб цього флюїду, оцінка флюїдонасиченості пласта з визначенням його гідродинамічних та фільтраційних параметрів. Дослідження проводять у процесі буріння свердловин або після спуску експлуатаційної колони з використанням найдосконаліших дослідницьких інструментів, які оснащені контрольно-вимірними приладами.

Помітний прогрес у проведенні цих робіт досягнутий головним чином за рахунок створення низки комплексів інструментів багатоциклової дії, впровадження нових технологічних процесів відбору та аналізу проб пластових флюїдів, застосування експрес-методів обробки результатів випробування, та перехід до використання в таких процесах сучасних ЕОМ.

У зв’язку з цим важливі значення мають питання, що стосуються вивчення:

- завдань та методів випробування свердловин;

- підготовки свердловини та устьового обладнання;

- конструкції комплексів інструментів та технології проведення робіт;

- інтерпретації результатів випробування.

Обсяг завдань, які ставляться перед випробуванням будь-якого пласта, залежить від призначення свердловини; перспективності випробовуваного пласта; способу випробування; стійкості гірських порід у незакріпленій частині свердловини; складу та властивостей промивальної рідини; технічних можливостей обладнання та апаратури, які є у наявності; кваліфікації персоналу.

У загальному випадку в процесі проведення випробувань продуктивних пластів повинні бути вирішені такі завдання:

1) виявлення потенційних нафтогазоносних пластів у розрізі свердловини, що буриться;

2) встановлення точних глибин залягання продуктивних пластів та їх ефективних товщин;

3) визначення положення ВНК, ГНК та ГВК;

4) проведення пробної експлуатації свердловини та встановлення оптимального технологічного режиму експлуатації;

5) відбір проб пластового флюїду та визначення його фізико-хімічних властивостей;

6) визначення типу покладу;

7) визначення колекторських властивостей порід та гідродинамічної характеристики продуктивних пластів;

8) одержання вихідних даних для підрахунку запасів нафти і газу та складання перспективного проекту розробки родовища;

9) оцінка стану ствола свердловини у інтервалі випробування.

 








Дата добавления: 2015-03-07; просмотров: 970;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.