В) Задачі на знаходження невідомих компонентів дій

а) Задача на знаходження невідомого доданка

На урок фізкультури принесли 10 м’ячів: із них – 6 великих, а решту малі. Скільки малих м’ячів принесли на урок фізкультури?

б) Задача на знаходження невідомого зменшуваного

У дворі гралися діти. Коли троє із них пішли додому, то у дворі залишилося ще п’ятеро. Скільки дітей було у дворі спочатку?

в) На годівниці сиділо 10 пташок. Коли кілька пташок відлетіло, то там залишилося ще 6. Скільки пташок відлетіло?

Задачі на знаходження невідомих компонентів дій розв’язуються, як правило арифметичним способом. Шлях до розв’язання підказує короткий запис задачі з використаннях відповідних символів чи опорних слів. У третьому-четвертому класах автори підручника рекомендують розв’язувати деякі такі задачі алгебраїчним способом.

Задачі на знаходження невідомих компонентів дій множення і ділення у підручнику подаються абстрактні, розв’язуються вони, як правило, алгебраїчним способом.

г) Задача на знаходження невідомого множника

Якщо задумане число помножити на 3, то одержимо 18. Яке число задумали?

д) Задача на знаходження невідомого діленого

Невідоме число зменшили у 3 рази і дістали 9. Знайди невідоме число.

е) Задача на знаходження невідомого дільника

На яке число треба поділити 42, щоб одержати 7? Склади рівняння і розв’яжи його.

 

Крім цих простих задач, основне призначення яких розкривати випадки застосування арифметичних дій, у початковому курсі розглядають ще прості сюжетні задачі, які розкривають зв'язок між трьома взаємо пов’язаними величинами: швидкість, час, відстань; ціна, кількість, вартість та ін., а також на обчислення площі прямокутника та задача на знаходження частини від числа і числа за його частиною. Проте абстрагуючись від величин, ту чи іншу задачу із вказаних можна віднести до одного із вказаних вище видів. Наприклад задачу на знаходження числа за його частиною можна інтерпретувати як задачу на знаходження невідомого діленого.

 

 








Дата добавления: 2015-01-24; просмотров: 4353;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.