Визначення ціни поділки рівня

Перевірка № 6. Візирна вісь оптичного центриру повинна збігатися з віссю обертання теодоліта. Спосіб повірки залежить від місця розташування оптичного центриру в теодоліті (на колі алідади або в підставці теодоліта).

У першому випадку під теодолітом, установленим на штативі, закріплюють горизонтальний планшет, на якому відзначають олівцем проекцію центра сітки ниток оптичного центриру. Потім повертають алідаду горизонтального кола (із центриром) на 180° і відзначають на планшеті другу точку проекції центра сітки ниток. При розбіжності першої й другої точки на планшеті намічають між ними середню точку, на яку зміщують центр сітки ниток, діючи юстировочними гвинтами сітки або центральної (заломлюючої) призми центриру (нахилом або розворотом).

У другому випадку, тобто для оптичного центриру, розміщеного в підставці теодоліта, вісь обертання теодоліта приводять точно в прямовисне положення й, максимально нахиливши зорову трубу вниз, відзначають на землі поблизу теодоліта точку а'1, а потім, повернувши трубу через зеніт, - протилежну їй точку а'2. Далі, відкладаючи теодолітом кут близько 120°, відзначають по різні сторони від теодоліта точки в'1 і в'2, потім знову через 120° - точки с'1 і с'2.

Також побудови роблять при другому положенні кола, відзначаючи поруч відповідно контрольні точки а1", а2", в1", в2", з1", з2". Прийнявши з них середні точки а1 і а2, в1 і в2, з1 і з2, з'єднують їх трьома лісочками, що перетинаються в одній точки, що відповідає проекції осі обертання теодоліта на рівень землі. Якщо знайдена точка перебуває поза проекцією центра сітки ниток оптичного центриру, то центрир підлягає юстировці. Виправлення роблять юстировочними гвинтами окулярного коліна центриру шляхом наведення центра сітки на центр ваги трикутника, отриманого за трьома точками планшету.

Для одержання високої точності перестановок плановий контур підставки теодоліта викреслюють олівцем на опорній плиті голівки штатива. При кожній перестановці рівень теодоліта приводять у нуль-пункт і на планшеті точкою відзначають проекцію центра сітки ниток оптичного центриру. При справному оптичному центриру всі три точки планшета збігаються. У протилежному випадку за ними одержують трикутник, у центр ваги якого проектується вісь обертання теодоліту. У цю ж точку за допомогою юстировочних гвинтів повинен бути наведений центр сітки ниток.

Перевірка 7. Визначення ціни ділення рівня. Ціну ділення рівня теодолітів визначають на екзаменаторі, по рейці й способом повороту алідади (для рівня горизонтального кола, розташованого між колонками зорової труби).

В останньому випадку трубу теодоліта встановлюють за напрямом одного з піднімальних гвинтів, закріплюють її й по рівню приводять прилад у робоче положення. Потім, не змінюючи положення алідади, наводять трубу на точку, розміщену в колімаційній площині труби, і роблять відлік V1 по вертикальному колу. Далі, діючи піднімальним гвинтом, нахиляють вісь обертання теодоліта на кут 1-2° і, знову навівши трубу за допомогою її навідного гвинта на точку, роблять відлік V2 по вертикальному колу. Різниця відліку дасть точне значення кута e відхилення осі обертання теодоліта e від вертикалі. Тепер повертають алідаду горизонтального кола так, щоб пухирець рівня виявився в нуль-пункті, і беруть відлік j0 по горизонтальному колу. Потім, виконуючи повороти алідади на ціле число хвилин dj =20-30' (спочатку за ходом, а потім проти ходу годинникової стрілки), беруть відлік Л и П по кінцях пухирця рівня й ji - по алідаді горизонтального кола. Визначивши за показниками пухирця рівня його відхилення ni від нуль-пункту, що відповідає повороту алідади на горизонтальний кут Dji =ji - j0, обчислюють ціну поділки рівня за формулою

де r - радіан; ni - відхилення пухирця рівня від нуль-пункту в поділках.

Для контролю спостереження повторюють при іншому нахилі осі обертання приладу.








Дата добавления: 2015-02-05; просмотров: 1967;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.