Оптичних мікрометрів

 

Дослідження точності роботи оптичних мікрометрів. Точність кутових вимірів істотно залежить від якості роботи оптичного мікрометра. Розрізняють випадкові й систематичні погрішності мікрометрів. Випадкові погрішності характеризуються точністю сполучення штрихів, а систематичні – різними масштабами частин шкали й наявністю мертвого ходу при обертанні голівки мікрометра за ходом й проти ходу годинникової стрілки.

При дослідженні випадкових погрішностей мікрометра роблять два сполучення зображення штрихів, обертаючи голівку мікрометра в одному напрямку, і виводять різниці відліків за мікрометром. Дослідження роблять на різних установках алідади (за ходом прямо й обернено) і за різницею подвійних вимірів виводять середню квадратичну похибку одного сполучення. Допустима величина цієї похибки не повинна перевищувати 0",3 і 0", 6 відповідно для горизонтальних й вертикальних кіл теодоліта типу Т1; 0",5 і 0",6 - типу Т2; 0',05 і 0',08 - типи Т5.

Дослідження похибок виконується окремо для сполучень при вгвинчуванні голівки мікрометра й окремо при вигвинчуванні. Ступінь збігу значень похибок характеризує й рівень досвідченості спостерігача.

Для дослідження систематичних похибок мікрометра виконують вимір теодолітом малого кута (b= 0,5 - 2'), що укладає ціле число раз у межах шкали мікрометра. Звичайно кут закріплюють штриховими марками на стіні.

При вимірі кута сполучають ті самі штрихи лімба. Спочатку на шкалі мікрометра встановлюють відлік а, близький до нуля, наводять трубу на ліву марку кута й сполучають штрихи лімба. Потім наводять трубу на праву марку, обертанням голівки мікрометра сполучають штрихи лімба й роблять відлік b по шкалі мікрометра. По різниці b-а одержують значення кута b . Далі, не змінюючи відліку b на шкалі мікрометра, роблять новий вимір кута b, що укладається на сусідній частині шкали мікрометра, і т.д. до її кінця. При відсутності систематичних похибок в оптичному мікрометрі значення виміряного кута буде перебувати в межах подвоєної ціни поділки мікрометра для теодолітів типу Т2 і 0',2 - для типу Т5.

Виміри роблять на різних частинах лімба, обертаючи алідаду за ходом й проти ходу годинникової стрілки.

При визначенні мертвого ходу сполучення штрихів роблять двічі: один раз обертають голівку за ходом, а другий раз проти ходу годинникової стрілки. Середня величина різниці відліків характеризує систематичну частину мертвого ходу. За відхиленням різниць від середнього значення визначають середню квадратичну похибку однієї різниці похибки мертвого ходу. Мертвий хід оптичного мікрометра не повинен перевищувати 1 - 1,5 ціни поділки мікрометра для теодолітів Т2 і 0',2 - для Т5.

 

Лабораторна робота №7. Дослідження похибок поділок (діаметрів) лімба

 

Дослідження похибок поділок (діаметрів) лімба. Нанесення поділок на лімбах теодолітів за допомогою ділильних машин супроводжується випадковими й систематичними похибками процесу. Особливо небезпечні систематичні похибки, нагромадження яких часто відбувається за періодичним законом. Для ослаблення впливу цих похибок шляхом виміру кутів на відповідних (точних) частинах лімба або введення виправлень у результати спостережень роблять спеціальні дослідження.

Дослідження виконується головним чином для високоточних і точних теодолітів. В основу дослідження покладений багаторазовий вимір теодолітом малого кута (3-5°) на різних частинах лімбу симетрично розташованого по всій його окружності.

При вимірі напрямків лімб між прийомами переставляють на кут , де n - число прийомів.

При широких дослідженнях застосовують спосіб розетт (сполучень перестановок), що полягає у вимірі двох контрольних кутів. Виміри кута роблять при одному положенні кола на заданих установках лімба в прямому й зворотному напрямках. Із двох значень кута, отриманих у прямому та зворотному ході, якщо різниця між ними перебуває в межах допуску, знаходять середнє значення. За результатами великої кількості вимірів кута роблять оцінку точності й будують графік похибок.

 








Дата добавления: 2015-02-05; просмотров: 1428;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.