Недоліки оптичних зображень

Зображення, що отримується за допомогою металографічного мікроскопу не є досконалим, а має ряд дефектів (аберацій). Нагадаємо, що аберація оптичної системи (від латинського aberratio — ухилення, віддалення) — спотворення зображень в реальній оптичній системі, що викликаються відхиленням променя від того напряму, по якому він повинен був би йти в ідеальній оптичній системі. До основних з них відносять сферичну та хроматичну аберації, кривизну поля зображення.

Сферична аберація пов’язана з тим, що промені, які проходять крізь центральну ділянку лінзи, мають більш довгий шлях в склі, ніж периферичні. Тому такі промені фокусуються в різних місцях, що викликає появу нечіткого зображення.

Хроматична аберація пов’язана з властивістю лінз по різному переломлювати кольорові складові білого світла.

Кривизна поля зображення відображається в неможливості одночасно якісно фокусувати центральну й периферичну ділянки поля зору.

Внаслідок наявності аберацій в оптичній системі для покращення зображення в мікроскопі використовують діафрагми, які дозволяють компенсувати ці недоліки (див. рис. 1.4).

Рисунок 1.4 – Конденсор (1) та польова діафрагма (2) металографічного мікроскопу.

 

В деяких з них використовують комбінації лінз з різною кривизною поверхні, переломляючою здатністю, виготовлених з різного сорту оптичного скла (наприклад, колектор, конденсор). Також діафрагми можуть просто обмежувати кількість світла, що проходить крізь них (наприклад, апертурна чи польова діафрагми).








Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 1375;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.