Схема формування зображення в мікроскопі

На рис. 1.2 наведено схему формування зображення структури зразка (Х) в оптичному мікроскопі.

Основними елементами мікроскопу є об’єктив (ОБ)й окуляр (ОК),які є складною системою лінз, освітлювач (С) та конденсор (К).Об’єкт, що досліджується розміщується перед об’єктивом на відстані від однієї до двох фокусних відстаней об’єктива fоб, а світло від джерела падає на зразок вертикально. Відбиті від поверхні зразка промені потрапляють в об’єктив й далі в окуляр. Об’єктив формує дійсне перевернуте та збільшене зображення 1' (див. рис.1.3).

 

Рисунок 1.2 – Принципова оптична схема металографічного мікроскопу.

Рисунок 1.3 - Принципова схема формування зображення в оптичному мікроскопі при фотографуванні: 1- об’єкт, 1' – зображення, яке формує об’єктив, 1'' - – зображення, яке формує окуляр, 2 – об’єктив (ОБ), 3 – окуляр (ОК), 4 – екран, F – передній фокус окуляра.

При візуальному спостереженні об’єкту 1 мікроскоп настроюють так, щоб 1' знаходилося безпосередньо за переднім фокусом окуляра F. В цьому випадку окуляр працює як лупа та формує уявне перевернуте та збільшене зображення. Проходячи крізь око людини, промені від нього створюють на сітківці ока дійсне зображення. Зазвичай зображення, сформоване окуляром, розташовують на відстані найкращого бачення ока (~ 250 мм).

Якщо зсунути окуляр таким чином, щоб 1' опинилася перед переднім фокусом окуляра F, то тоді окуляр буде працювати як проекційна система та сформує дійсне пряме та збільшене зображення. Його й спостерігає дослідник на екрані 4.

Загальне збільшення об’єкту, що досягається в металографічному мікроскопі дорівнює добутку збільшення об’єктиву на збільшення окуляру.

Для створення зображення високої якості застосовують спеціальні діафрагми, що обмежують світлові промені (див. рис. 1.2), – апертурну (АДО) та польову (ПДО).








Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 951;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.