Механічна система металографічного мікроскопа

Як зазначалося вище, до механічної частини мікроскопу належать основа, корпус, тубус, револьверна головка для швидкої зміни об’єктивів, макрометричний та мікрометричний гвинти, предметний столик з фіксаторами для зразків.

Основа зазвичай є масивною та важкою для забезпечення стійкості мікроскопу (див. рис.1.5, поз. 1). На ній закріплюється всі інші деталі мікроскопу. Корпус мікроскопа забезпечує правильне та стабільне взаємне розташування елементів освітлювальної та оптичної систем мікроскопу (див. рис.1.5, поз. 2). Тубус забезпечує потрібне взаємне розташування об’єктиву та окуляру. Це трубка, до якої вставляється окуляр (див. рис.1.5, поз. 6). Для ліквідації бліків тубус зсередини покривають чорною світлопоглинаючою фарбою.

Макрометричний гвинт (див. рис. 1.5, поз. 14) використовують для переміщення тубуса з метою вивчення об'єкта при малому збільшенні, а також для первинного фокусування мікроскопу. Мікрометричний гвинт (див. рис. 1.5, поз. 5) використовують для точного фокусування мікроскопу. Його слід повертати обережно.

На предметному столику (див. рис. 1.5, поз. 9) розміщують об’єкт робочою стороною вниз. Для забезпечення нерухомості зразка його закріплюють клемами (див. рис. 1.5, поз. 10). Для зразків різного розміру в мікроскопі передбачено декілька підкладок з отворами різного розміру (див. рис. 1.5, поз. 11). Для зміни місця огляду поверхні зразка предметний столик може переміщуватися в двох перпендикулярних напрямках за допомогою гвинтів (див. рис. 1.5, поз. 12).

 








Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 1308;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.