Лабораторна робота №10. Компарування металевих рулеток та вимірювання довжин сторін в полігонометрії

Завдання. Прокомпарувати металеву рулетку та отримати дійсну довжину кожного метрового інтервалу.

Мета: Навчитися робити компарування мірних приладів і вносити виправлення за компарування в довжини, які вимірюються.

Обладнання: металева рулетка, метр штриховий 1 розряду —МШ1Р (еталон).

Загальні відомості

Перед вимірюванням довжин ліній рулеткою або мірною стрічкою необхідно визначити їх фактичну довжину. Для цього мірний прилад (робочу міру) порівнюють з іншим приладом, довжина якого точно відома, його називають нормальною або зразковою мірою. Нормальні міри використовують лише для порівняння з ними робочих мір. Їх ретельно зберігають, щоб вони не змінили свою довжину. Довжина нормальної міри є в паспорті у вигляді «рівняння стрічки», яке визначає його довжину при даній температурі.

Процес порівняння робочої стрічки з нормальною називається компаруванням. При компаруванні на рівну поверхню вкладаються нормальна та робоча міри таким чином, щоб нульові штрихи їх знаходились один проти одного. До кінців стрічок прикріплюють динамометри, за допомогою яких стрічки натягують з однаковою силою. В лабораторній роботі за нормальну (зразкову) міру приймають метр штриховий 1 розряду - МШ1Р. Метр штриховий 1-го розряду МШ1Р представляє собою вимірювальну лінійку з відліковими лупами. Лінійка має дві шкали з різною ціною розподілів і призначена для вимірів прямолінійних відстаней, а також для дослідження прямолінійних шкал. Основні характеристики приладу МШ1Р представлені в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1.

Габарити приладу 1050x63x38 мм.
Вага приладу 3,203 кг.
Точність приладу 0,05 мм.
Довжина шкал 1020 мм
Ціна розподілу шкал 0,2 і 1 мм
Збільшення луп 7х
Припустимі похибки шкал 0,05 мм
Межі показання термометра від -30°С до +450С
Ціна розподілу шкал термометра 0,50С

Рис. 2.1. Метр штриховий 1 розряду.

1-латунна лінійка; 2-напрямна штанга; 3-термометр; 4-лупа.

 

Метр штриховий 1 розряду - МШ1Р (рис. 1) складається з наступних основних частин:

1) Латунної лінійки, бічні грані якої скошені й складають із площиною основи кути рівні 45°. На одній скошеній грані нанесена шкала із ціною найменшого розподілу 0,2 мм, а на іншій із ціною найменшого розподілу 1 мм. Довжина шкал 1020 мм. Оцифровка шкал через кожні 10 мм. Точність нанесення штрихів розподілів на шкалах лінійки залежить від розмірів інтервалу; у межах половини довжини шкал вона дорівнює 0,025 мм, а в межах всієї довжини шкал - 0,05 мм.

2) Латунної напрямної штанги, скріпленої з лінійкою за допомогою гвинтів.

3) Термометра, призначеного для виміру температури приладу. Діапазон виміру температур від -30°до +50°С. Термометр має шкалу із ціною розподілів 0,5°С. Оцифровка через кожні 0,50С.

4) Двох луп 7х збільшення, призначених для підвищення точності відліку. Лупи закріплені в обоймах утримувачів, які за допомогою напрямних стрижнів вставляються в розрізні стійкидвижків.Лупи разом із движками переміщаються уздовж штанги й можуть повертатися щодо осей стійок. Ці рухи дозволяють установлювати їх проти кожного з розподілів тієї або іншої шкали лінійки. Фокусування луп виконується поздовжніми переміщеннями їх в обоймах утримувачів.

 








Дата добавления: 2015-02-05; просмотров: 1375;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.