Хромування деталей.

З усіх гальванічних процесів, застосовуваних у авторемонтному виробництві, найбільш широке застосування отримало хромування, яке застосовується для компенсації зносу деталей, а також в якості антикорозійного та декоративного покриття. Широке застосування хромування пояснюється високою твердістю (НЦ = 4 ... 12ГПа) електролітичного хрому і його великий зносостійкість, яка в 2 ... 3 рази перевищує зносостійкість загартованої сталі 45. Електролітичний хром має високу кислотостійкість і теплостійкість, а також міцно зчіплюється майже з якими металами.

Поряд з достоїнствами процес хромування має і недоліки, до числа яких слід віднести: порівняно низьку продуктивність процесу (не більше 0,03мм / год) через малих значень електрохімічного еквівалента (0,324 г / А-ч) і виходу металу по струму (12 ... 15%); неможливість відновлення деталей з великим зносом, так як хромові покриття товщиною більше 0,3 ... 0,4 мм мають знижені механічні властивості; відносно високу вартість процесу хромування. В якості електроліту при хромування застосовується водний розчин хромового ангідриду (СгОз) та сірчаної кислоти. Концентрація хромового ангідриду може змінюватися в електроліті в межах 150 .. .400 кг / м3. Концентрація сірчаної кислоти повинна відповідати відношенню №SO4: Сюз = 1: 100 [1: (80 ... 125)].

У процесі хромування на катоді відбуваються відновлення шестивалентного хрому (СгОз) до тривалентного (Спозі), відкладення металевого хрому і виділення водню. На аноді при цьому протікають окислювальні процеси: окислення тривалентного хрому до шестивалентного і виділення кисню.

Склад електроліту при експлуатації ванни хромування безперервно змінюється за рахунок витрати хромового ангідриду на відкладення металевого хрому, тому його необхідно періодично контролювати і коригувати.

Хромові покриття знижують втомну міцність деталей на 20 ... 30%.

 








Дата добавления: 2015-02-05; просмотров: 752;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.