Спосіб спільних перерізів

Застосування цього способу приводить до системи двох рівнянь із двома невідомими. Спосіб використовується в тих випадках, коли вдається провести два перерізи таким чином, що кожен з них містить чотири невідомих, причому якісь два невідомих зусилля повторюються в обох перерізах. Нижче буде розглянутий приклад визначення зусиль способом спільних перерізів.

Графічний спосіб визначення зусиль (діаграма Максвелла-Кремони)

Цей спосіб заснований на графічному прийомі розкладання сили на два напрямки й полягає в наступному: буквами або цифрами позначають полігони (поля), тобто площі, обмежені з усіх боків стержнями або примикаючі до зовнішнього контуру ферми, і відділені один від одного зовнішніми силами, включаючи опорні реакції (рис.3.10).

Рис.3.10

У результаті кожне внутрішнє зусилля й кожна зовнішня сила позначаються двома значками, що відповідають назвам тих полігонів, границею яких ця зовнішня сила або зусилля є. Будують багатокутник сил на зовнішніх силах, включаючи опорні реакції. Кожна із сил цього багатокутника позначається буквами або цифрами, поставленими на її кінцях, при цьому зберігається напрямок сил.

Потім вибирають вузол, у якому сходяться два стержні. Прикладену у вузлі силу розкладають по напрямках цих стержнів, у результаті чого визначають значення й напрямки діючих у них зусиль (напрямки визначають розтягання-стиск). Розкласти сили на дві складові можна побудовою силового трикутника. Такий трикутник повинен бути замкнутим, тому що вузол, для якого він будується, перебуває в рівновазі. Якщо до вузла прикладені дві й більше відомі сили, то будують багатокутник рівноваги відомих і невідомих сил. Після цього переходять до наступного вузла й для нього проводять аналогічні побудови. У такий спосіб визначають зусилля в усіх стержнях ферми.








Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 796;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.