Парадигми четвертої відміни

  Однина
Н лоша теля ім’я
Р лошати теляти імені та ім'я
Д лошаті теляті імені
З лоша теля ім'я
О Лошам телям іменем
М (на) лошаті (на) теляті (на) імені
К Лоша теля імене і ім'я
  Множина
Н Лошата телята імена
Р Лошат телят імен
Д Лошатам телятам іменам
З лошат і лошата телят і телята імена
О лошатами телятами іменами
М (на) лошатах (на) телятах (на) іменах
К Лошата телята імена

Однина. Форми називного і знахідного відмінків однини в іменниках четвертої відміни творяться флексією (графічно ): курча, дівча, ягня, порося, вим’я.

У родовому відмінку іменники з суфіксом -ат (-ят) мають флексію -и (курчати, теляти), а іменники з суфіксом -ен- виступають з флексією -і (імені, племені) або (графічно ): ім’я, сім’я, тім’я.

У давальному і місцевому відмінках виступає флексія -і (курчаті, хлоп'яті, племені, тімені). У місцевому відмінку іменники типу тім’я, вим’я можуть виступати без суфікса: на тім’ї, на вим’ї.

В орудному відмінку однини іменники втрачають суфікси -ат-(-ят). Флексія -ам (-ям) приєднується до кореня: лошам, хлоп’ям. Іменники із суфіксом -ен- мають паралельні форми: ім’ям і іменем, тім’ям і тіменем.

У літературній мові переважають форми з флексією -ям.

Множина. У називному відмінку множини іменники четвертої відміни мають суфікси -ат- (-ят-), -ен- і флексію -а (-я): дівчата, гусята; племена, імена, але вим’я.

У родовому відмінку множини іменники мають чисту основу: хлоп’ят, телят, імен, племен, але вим’їв, тім’їв.

Форми давального, орудного і місцевого відмінків множини в іменниках четвертої відміни мають ті ж самі флексії, що й в усіх відмінах. У знахідному відмінку в назвах істот переважає форма, спільна з родовим (загнав курчат, кликав поросят, пас ягнят і ягнята), а в назвах неістот виступає форма, спільна з називним (коліщата, племена).








Дата добавления: 2015-03-23; просмотров: 867;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.