Парадигми третьої відміни

  Однина
Н піч вісь мати
Р печі осі матері
Д печі осі матері
З піч вісь матір
О піччю віссю матір’ю
М (у) печі (в) осі (на) матері
К піч осе матір
  Множина
Н печі осі матері
Р печей осей матерів
Д печам осям матерям
З печі осі матерів
О печами осями матерями
М (у) печах (в) осях (на) матерях
К печі осі матері

У родовому, давальному і місцевому відмінках іменники третьої відміни мають флексію -і (крові, солі, подорожі). Кореневий звук [і] (з давніх [о], [е]) в іменниках третьої відміни відповідно до історичної закономірності у відкритому складі переходить в [о] чи [е] (піч – печі, вісь – осі, річ – речі, осінь – осені).

В орудному відмінку однини іменники третьої відміни мають флексію (графічно ). Кінцевий приголосний основи, якщо він стоїть після голосного перед -у (-ю), подовжується і на письмі передається у вигляді подвоєння (зустріччю, осінню, сіллю, памороззю). Якщо основа закінчується двома приголосними, подовження у вимові і подвоєння на письмі немає (радістю, якістю, жовчю). Немає подовження приголосного і в тому випадку, коли основа іменника закінчується губним приголосним або (любов’ю, матір’ю).

Клична форма в іменниках третьої відміни твориться в окремих випадках за допомогою флексії за аналогією до іменників першої відміни м’якої і мішаної груп (тіне, радосте, мудросте).

Множина. У називному і знахідному відмінках множини іменники третьої відміни мають флексію -і: ночі, вісті, тіні, матері.

У родовому відмінку виступає флексія -ей: доповідей, печей, солей, вістей, осей, повістей. Флексію -ів приймає іменник мати: матерів.

У давальному, орудному і місцевому відмінках виступають одні й ті самі флексії, що й у іменників першої та другої відмін.

 








Дата добавления: 2015-03-23; просмотров: 680;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.