Основні ландшафти України

До основних ландшафтів України відносяться: рівнінні східноєвропейські (мішано-лісові та хвойно-широколисті, лісостепові, степові); гірські ( Карпатські і Кримські); заплавні (див. додаток 1).

До мішано-лісових та хвойно-широколистих ландшафтів відносяться: поліські моренно-зандові та долинні, недреновані та заболочені, поліські рівнинно-денудаційні, поліські алювіально-зандрові та терасові. Ці види ландшафтів розташовані в північній зоні України на території областей: Волинської, Львівської, Рівненської, Житормирської, Київської, Чернігівської та Сумської.

До лісостепових ландшафтів відносяться опільські рівнинно-височинні ( в минулому широколисті); лучно-степові височинні розчленованні та терасові; товторові; височинні в поєднанні з лучно-степовими низовинними; лучно-степові низовинно-рівнінні; лісостепові височинні розчленовані; лісостепові борові; лучно-степові заболочені та засолені. Розташованні ці види ландшафтів в основному, у Волинській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Рівненській, Вінніцькій, Черкаській, Київській, Житомирській, Чернігівській, Сумській, Полтавській, Харківській, Дніпропетровській, Кіровоградській областях України.

Степові ландшафти включають: північностепові височинні та схилові; північностепові рівнінні; північностепові схилові; північностепові низовинно-рівнинні; північностепові рівнинно-височинні; північностепові височинні з фрагментами лісостепів; середньостепові рівнинні та схилово-височинні; середньостепові рівнинні та лучно-степові низовинні; сухостепові приморські ( Кримські, з солонцями та солончаками); сухостепові сопкові; південностепові рівнинно-підгірні; сухостепові рівнинно-підгірні; сухостепові рівнинно-височинні. Розташовані степові ландшафти, в основному, в Одеській, Миколаївській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Херсонській, Запорізькій, Харківській, Донецькій, Луганській областях та в Автономній Республіці Крим[132].

Гірські Карпатські ландшафти включають: мішано-лісові передгірні височинні; хвойно-широколисті низькогірні; широколисто-лісові Низькогірні вулканічні; лучно-лісові субальнійські ( полонинські) середньогірні; широколисто-лісові ( в минулому) низовинно-міжгірні. Розташованні ці ландшафти у Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Чернівецькій областях.

Гірські кримські ландшафти розташовані у Південному Криму і вміщують у себе: лісостепові (дубово-грабові шкиблякові) передгірні; лучно-лісові низько- й середньогірні; лучні остепнені( яйлинські); субсередземноморські прибрежно-схилові ландшафти. Заплавні ландшафти розподіляються на лучно-лісові, болотні, остепеневі рівнинні та лучно-лісові галечникові гірські та передгірні і розміщуються в долинах річок Дунай, Південний Буг, Інгул, Дніпро, Молочна, Десна, Самара, Северський Донець,Салгір та інших. Всього в Україні виділено більше 35 видів ландшафтів[57,110].


Рис. 1. 1. Південноукраїнська пустеля (Херсонська область, Цюрупинський район)

 

Рис. 1.2. Лісові меліорації - штучний лісовий ландшафт в Південному Степу України (Херсонська область, Цюрупинський район)


Поле – найкраща частина нашої землі, бо родюча. Поле потребує розумного господарського ставлення. Лише тоді поле віддячить щедрими хлібами і всім, що до хліба. Дмитро Моторний


Рис. 1.3. Степовий зрошуваний ландшафт. Жнива 2007 (Україна, Херсонська область)

 

 

Рис. 1.4. Заплавний ландшафт р. Дніпро у м. Херсоні (Україна)

Рис. 1. 5 . Ландшафт Сухого Степу України. Полив здійснюється

дощувальною машиною ДМ „Фрегат"

 

Рис. 1. 6 . Ландшафт водороздільної рівнини Каховського зрошуваного

масиву. Крапельне зрошення персикового саду. Херсонська область.

 

Рис.1.7.Краснознам’янський зрошуваний масив, Джарилгачська затока

Черного моря. Типовий ландшафт посушливого степу приморської низовини.

Маковський В. Й.

Рис. 1. 8. Рівнинний безстічний ландшафт зони рисосіяння Краснознам’янського зрошуваного масиву. Єдина у вітчизняній меліоративній практиці ресурсозберігаюча закрита чекова зрошувальна система з повторним циклом водовикористання конструкції к.т.н. В.Й. Маковського в Скадовському районі Херсонської області.


 

 

Рис. 1. 9 . Ландшафт Сухого Степу приморської низовини Кримського Присивашшя.

 

 

 
 

 

 


Рис. 1.10. Дніпровська вода перетворила ландшафти Сухого Степу

Кримського Присивашшя з посушливої пустелі в родючий степовий оазис.
Азовський рисовий канал (АРК) в Джанкойському районі АР Крим.

 

 

 

Рис.1.11. Гірський ландшафт. Крим, Кара – Даг.

Рис.1.12. Інгулецький зрошуваний масив, с. Станіслав. Берег Дніпро – Бугського

лиману. Водороздільна рівнина із фрагментом заплавного ландшафту. На передньому

плані потужні лесові відкладення – основна грунтоутворююча порода.


 

Рис. 1.13. Екологічно чистий гірський ландшафт (Північна Шотландія)

 

 

Рис. 1.14. Ландшафтний дизайн сільської садиби (Північна Шотландія)

 

Рис. 1.15. Лісотундровий культурний ландшафт (Північна Шотландія)

 

 

Рис. 1.16. Лісовий ландшафт (Шотландія)

 

 

Рис. 1.17. Культурний міський ландшафт (Трафальгарський парк, Лондон, Англія)

 

Рис. 1.18. Парковий ландшафт в центрі Лондона

 

Рис. 1.19. Заплавний урбанізований ландшафт, що відображає поєднання сучасного промислового мегаполісу і збереженої середньовічної міської архітектури

(м. Лондон, Англія)

 

Рис. 1.20. Приклад збереження старовинного середньовічної міської ландшафтної архітектури в центрі сучасної столиці (Лондон, праворуч Біг-Бен)

 

Рис. 1.21. Пейзажний парк «Англійський сад» XVII століття (центр Лондона)

 

 

Рис. 1.22. Пейзажний Трафальгарський парк – улюблене місце відпочинку мешканців англійської столиці. На передньому плані – дуб, один з тих, який пам’ятає Робін Гуда, дереву більше 500 років (м. Лондон)









Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 5648;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.019 сек.