Інваріант ландшафту

У математиці і фізиці під інваріантністю розуміється "властивість незмінності по відношенню до будь-якого перетворення (умови) чи сукупності перетворень" (Политехнический словарь, 1976, с.181). [14]. Термін інваріант походить від лат.invarians - незмінний.

Поняття "інваріант ландшафту" було введено В.Б.Сочавою [56]. "В основу цього поняття покладено уявлення про сукупність притамованих геосистемі властивостей, які зберігаються незмінними при перетворенні тієї чи іншої категорії геосистем. Інваріант системи є загальним для складаючих її більш дрібних підрозділів. Інваріантними є властивості геосистеми любого рангу, що залишаються практично незмінними в процесі трансформації (зміни) під впливом зовнішніх втручань". Таким основним суттєвим зовнішнім впливом на стан і структуру ландшафту є зрошення (водоподача) і осушення (водовідведення), особливо в багаторічному розрізі. Кожен з інваріантів в кінці кінців підлягає перетворенням, але не в порядку динаміки, а у процесі еволюційного розвитку [56]. Інваріантом ландшафту виступає його вертикальна, горизонтальна та часова структура [14].

Тільки на підставі інваріантних властивостей можлива побудова ієрархічних та генетичних класифікацій ландшафтів. Виявлення інваріантних властивостей зрошуваних і осушуваних ландшафтів необхідно при вирішенні природоохоронних задач, оскільки лише знаючи інваріант, можливо оцінити ступінь зміни ландшафту, глибину його змін, міру небезпечності руйнування ландшафту.

Якщо інваріант збережений, то можливо говорити про можливість повернення ландшафту у першопочатковий стан, коли мине деякий час. Якщо зміни ландшафту під впливом зрошення (наприклад, зміни гідрогеолого-меліоративного або екологічного стану, підйом ГВ з 15-20 м. до критичних глибин 2,5-1,8 м.), зайшли в ряді випадків так глибоко, що призводять до зміни інваріанту, коли відновлення ландшафту малоймовірно. Зміна інваріантів зрошуваних і осушуваних ландшафтів може відбуватися як в результаті природних процесів (зміна кількості поступаючої сонячної енергії, активізації тектонічних явищ, зміна кількості і якості атмосферних опадів тощо), так і антропогенно-техногенних впливів (водоподача, водовідведення тощо). Зміна інваріантів в звичайних умовах відбувається поступово, але можлива і швидка зміна в результаті будь-яких катастрофічних або техногенних процесів. В таких випадках відбувається руйнування інваріанту, і таким чином, доводиться розглядати не розвиток, а деградацію ландшафтів [14], що в першу чергу простежується на деградації елеметів ландшафту, наприклад його “дзеркала” - грунтів.








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 1198;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.