ЛАНДШАФТНІ МЕЛІОРАЦІЇ

Комбинированный лимфодренаж, предусматривающий сочетанное применение нескольких техник, гораздо результативнее. Мы рекомендуем проводить процедуру, которая включает разнофакторные дренажные воздействия:

1. На тело наносится специальный гель (для обертываний), содержащий венотоники: ментол, экстракты гинко билоба, конского каштана, центеллы азиатской, плюща.

2. Тугое бинтование пленкой обеспечивает компрессионный лимфодренаж, способствует усилению фильтрации лимфы.

3. Последовательный лимфодренаж осуществляется при помощи электростимуляции мышц.

Обертывание и электростимуляция проводятся одновременно. Кроме значительной экономии времени 940 минут вместо 1,5 часов при традиционных последовательных процедурах), результаты комплексной процедуры гораздо лучше, а достигаемый эффект более устойчив.

 

 

ЛАНДШАФТНІ МЕЛІОРАЦІЇ

Ландшафтні меліорації (ЛМ) являють собою систему меліоративних заходів, спрямованих на поліпшення умов виконання ландшафтом соціально-економічних функцій. Меліорація ландшафтів – найважливіша складова частина діяльності людини з раціонального природокористування і охорони навколишнього середовища, новий і перспективний напрям розвитку сільськогосподарських гідротехнічних меліорацій.

Навчальний посібник рекомендується при вивченні курсу “Ландшафтні меліорації”, який передбачений програмою навчальної дисципліни “Сільськогосподарські гідротехнічні меліорації” для підготовки фахівців в аграрних вищих навчальних закладах ІІІ – ІV рівнів акредитації зі спеціальності “Гідромеліорація” [1] (напрям - “Водні ресурси”), а також Типовою програмою кандидатського іспиту з спеціальності 06.01.02 – сільськогосподарські меліорації, затвердженою Міністерством освіти і науки України [2]. Доцільно також застосування навчального посібника як додаткової літератури при підготовці фахівців зі спеціальностей “Агрономія” і “Екологія та охорона навколишнього середовища”.

Навчальна дисципліна “Сільськогосподарські гідротехнічні меліорації” складається з трьох нормативних (обов'язкових) курсів: 1 – зрошувальні меліорації, 2 – осушувальні меліорації, 3 – ландшафтні меліорації. Курс “Ландшафтні меліорації” вивчається на четвертому курсі, яким завершується навчання (семестр 8) за програмою одержання освітньо – кваліфікаційного рівня (першого академічного ступеня) - бакалавр.

Курс ландшафтних меліорацій розрахований на 4 кредита (144 години): в т.ч. лекцій – 32 годин, практичних і лабораторних робіт – 40 годин та 72 години самостійної роботи (50% навчального навантаження); планується виконання реального курсового проекту з розробки технологій меліорації ландшафту, на базі якого доцільна розробка комплексного, міждисциплінарного курсового проекту – основи дипломного (випускного) проекту бакалавра. Підсумковий контроль знань – екзамен. Курс ЛМ складається із 4-х змістових модулей: 1 – теорія, 2 – методологія, 3 – проектування, 4 – практика. Вивчення курсу ланшафтних меліорацій розраховано при цикловому методі навчання на 12 - 15 тижнів.

Зміст курсу ЛМ побудований на вимогах до підготовки бакалавра, який повинен мати ґрунтовну соціально-гуманітарну, природничо-наукову, загальноекономічну та професійну підготовку, а також спеціальні вміння і навички, достатні для самостійноговиконання переважно-стереотипних, частково діагностичних ландшафтно-меліоративних завдань, розробки меліоративних технологій, виконання економічних розрахунків, підготовки та опрацювання інформації, на підставі якої приймаються управлінські рішення щодо комплексної меліорації ландшафту з урахуванням його розвитку і еволюції.

Мета і задачі курсу ЛМ.Студент отримує знання теоретичних основ і практичних методів для вивчення, оцінювання і покращення ландшафтів, в першу чергу – зрошуваних та осушуваних. Він повинен вміти вивчати і прогнозувати стан ландшафту, вплив на нього антропогенної діяльності, визначати еколого-економічну ефективність використання ландшафту і ландшафтно-меліоративних заходів, розробляти проекти меліорації ландшафту і в першу чергу – еколого - меліоративні технології.

Передумовою вивчення курсу ЛМ є загальні знання навчальних дисциплін: геології і гідрогеології, меліоративної гідрогеології і грунтознавства, землеробства, екології, економіки, сільськогосподарських гідротехнічних меліорацій (зрошувальні та осушувальні меліорації), геоінформаційних систем і технологій та розуміння, що основним об’єктом сільськогосподарських меліорацій є ландшафт.

Опис курсу. Курс ЛМ складається з трьох основних розділів (модулей): 1- теорія, 2 - методологія, 3 - практика.

В розділі 1 “Теоретичні основи ландшафтних меліорацій” (теорія) розглядаються питання: об’єкт, предмет, задачі і види ландшафтних меліорацій; ландшафт як об’єкт природокористування і сільськогосподарських меліорацій; вплив зрошення і осушення на стан ландшафту.

В розділі 2 “Методи ландшафтно-меліоративних досліджень” (методологія) розглядаються питання : вивчення умов і факторів формування меліоративного режиму зрошуваних ландшафтів; методи вивчення стану зрошуваних ландшафтів; системний аналіз і системний підхід при вирішенні проблем меліоративного режиму; застосування геоінформаційних систем і технологій в ландшафтних меліораціях.

Розділ 3 “Практичні питання ландшафтних меліорацій” (практика) включає відомості про технології меліорації ландшафту, технічні і агромеліоративні засоби впливу на ландшафт; якість зрошувальної води і способи її покращення; меліорацію ландшафтів, забруднених радіонуклідами; фітомеліоративні заходи; особливості землевпорядкування і ведення земельного кадастру в умовах меліорованих ландшафтів; рекомендації щодо організації практичного навчання з курсу «Ландшафтні меліорації».

Під час роботи з навчальним посібником, який має електрону версію, основним джерелом інформації для користувачів є матеріали друкованого видання і зображення на екрані монітора. Електронна версія, яка вміщує блоки із закріплення матеріалу та самоконтролю, створює передумови для дистанційного навчання, тут є питання як в традиційній формі, так і ситуаційні задачі, а також приклади тестових завдань. Застосування геоінформаційних систем і технологій при меліорації ландшафту, підвищує ефективність робіт і сприяє прийняттю оптимальних проектних і управлінських рішень.

Мета роботикористувачів навчального посібника полягає не тільки в сприйнятті, аналізі та усвідомленні відповідної інформації, що представляється на моніторі, але і в набутті умінь її практичного застосування, а також в закріпленні навичок професійної роботи з персональним комп’ютером. Робота користувачів здійснюється за формою індивідуальної самостійної роботи, тому структура посібника представлена в такому вигляді, який відповідає програмі навчальної дисципліни “Сільськогосподарські гідротехнічні меліорації” (розділ 3 “Ландшафтні меліорації”) і створює можливість застосувати навчальний матеріал за обсягом та послідовністю у відповідності з можливостями і потребами конкретних студентів, виконавців бакалаврських випускних проектів (робіт), дипломних проектів спеціалістів та магістерських дисертацій (випускних робіт).

Дисципліна “Сільськогосподарські гідротехнічні меліорації”, включаючи курс ЛМ, відповідає вимогам для створення передумов реалізації нових навчальних технологій, в першу чергу кредитно-модульної системи підготовки фахівця. Ця навчальна технологія враховує можливість здійснювати підготовку фахівців за індивідуальними освітньо-професійними програмами, сформованими на підставі освітньо-кваліфікаційної характеристики для спеціальності “гідромеліорація”, вимог замовників, індивідуальних побажань студентів, пов’язаних з їхнім баченням дипломного проектування, перспектив майбутньої професійної кар’єри, із кон’юктурою ринку, місцем можливого працевлаштування тощо.

Тематика і спрямування практичних занять курсу ландшафтних меліорацій, курсового і дипломного проектування має можливості мобільно враховувати вищенаведені сучасні вимоги вдосконалення підготовки фахівців з вищою освітою в контексті вимог Болонського процесу. Особливо це важливо для підготовки інженерів в умовах креативної практики, коли на завершальному етапі вищої освіти з боку випускників необхідна самостійна творча праця, активна пізнавальна діяльність, професійне винахідництво та генерування нових ідей і знань.

Накопичення нових даних з формування екологічно збалансованих антропогенних, культурних ландшафтів з урахуванням економічних і екологічних умов природокористування триває. Даний навчальний посібник є першим для курсу “Ландшафтні меліорації” і не претендує на повний виклад всіх питань навчальної програми (частина питань винесена на самостійне опрацювання), а має за мету систематизувати існуючи знання, доповнити сучасні навчальні або науково-технічні видання результатами нових еколого-меліоративних досліджень і розробок, сформулювати основні принципи і методи нового напряму меліоративної науки – ландшафтних меліорацій. Автор буде вдячний за конкретні зауваження і пропозиції фахівців, що спрямовані на розвиток розглядаємих питань і звертається з проханням писати за адресою: 73006, Херсон, вул.. Р. Люксембург,23, Херсонський ДАУ,, кафедра сільськогосподарських меліорацій. Е-mail: office@ksau.com.ua

Навчальний посібник базується на матеріалах, накопичених теоретичним і практичним досвідом світових та вітчизняних сільськогосподарських гідротехнічних меліорацій, в ньому використанні результати багаторічних наукових досліджень автора, які проведені на зрошуваних масивах Півдненного Степу України впродовж 1975-2007 років, колектива вчених проблемної науково-дослідної лабораторії еколого - меліоративного моніторингу агроекосистем сухостепової зони ім. професора Д. Г. Шапошникова Херсонського ДАУ, роботу якої автор очолює з 1992 року. Використані також перероблені і доповнені матеріали попередніх навчальних посібників [45,47,51,133,134,148], після видання яких на адресу авторів прийшло багато відзивів, побажань і замовлень на перевидання, при цьому основна увага акцентувалась на актуальності подальшого розвитку принципів, методів і технологій ландшафтних меліорацій, застосування в них ГІС-технологій.

Ключова роль нового нукового напряму і навчального курсу “Ландшафтні меліорації" полягає в інтеграції і узагальнені знань та навичок з попередніх, класичних базових дисциплин меліоративного профілю та у можливості постійно накопичувати, і адаптувати, генерувати і розвивати нові знання, бази даних та технології на основі конкретних ландшафтів, використовуючи можливості сучасних ГІС – технологій.

Ідея необхідності розробки нового напряму сільськогосподарських меліорацій і навчального курсу “Ландшафтні меліорації" та написання однойменного навчального посібника була запропонована автору його Вчителем – відомим вітчизняним вченим-гідромеліоратором, доктором сільськогосподарських наук Борисом Андрійовичом Тупіциним (1929-1992рр.), світлій пам¢яті якого присвячується ця книга.


РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ЛАНДШАФТНИХ МЕЛІОРАЦІЙ (модуль 1)








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 1822;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.