Концепція ландшафтних меліорацій

У другій половині ХХ століття в сільськогосподарських гідротехнічних меліораціях починає формуватись новий перспективний напрям - ландшафтні меліорації, а також одноіменна дисципліна у вищих навчальних закладах. Сьогодні під ландшафтними меліораціями розуміється покращення ландшафтів з метою оптимізації функціональної взаємодії природно-територіальних комплексів і технічних гідромеліоративних систем, складова частина діяльності по раціональному використанню природних ресурсів і охороні природи. Ландшафт в загальному розумінні являє собою частину земної поверхні з певним сполученням рельєфу, клімату, грунтів, водних джерел, рослинного і тваринного світу.

Ландшафтні меліорації повинні бути комплексними і системними, економічно і екологічно ефективними. В ландшафтних меліораціях необхідне поєднання класичних основ сільськогосподарських меліорацій і новітньої меліоративної техніки і технологій, врахування сучасних економічних умов і екологічних вимог.

Головною концепцією комплексних ландшафтних меліорацій є перетворення і покращення ландшафтів з урахуванням закономірностей самоорганізації, функціонування, динаміки і еволюції, їх стійкості до різного роду впливів. Перетворення ландшафтів - система заходів, спрямованих на переведення ландшафту у стан, що забезпечує виконання їм нових соціально-економічних функцій або суттєве підвищення ефективності їх виконання. Найважливішим засобом перетворення ландшафту є меліорації.Перетворення ландшафту необхідно проводити так, щоб забезпечити зберігання його структуриу межах інваріантута здатності до відтворення умов середовища [14, 15, 16, 17,47,133,134,138].








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 758;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.