Навчання і підвищення кваліфікації сприяє здійсненню моніторингу і контролю процесу змін.

Якщо правильно використовувати навчання, воно може бути могутнім методом, сприяючим змінам:

семінари з управління, як зовні, так і всередені підприємства, можуть змусити керівництво і рядових співробітників відчути необхідність змін;

усвідомити обмеження, що накладаються навколишнім середовищем, а також побачити нові можливост;

різні альтернативні варіанти для організацій і для них особисто;

стандарти роботи, вже досягнуті в інших місцях, і так далі.

Досвід показує, що менеджери можуть багато чому навчитися там, де інші керівники описують і аналізують конкретні приклади організаційних змін.

Навчання може допомогти людям виробити навички і розвинути здібності, необхідні для ефективного здійснення перебудови, як, наприклад, методи діагностики і вирішення проблем, планування оцінки, комунікації.

Цілеспрямоване і послідовне навчання може допомогти в процесі змін на різних стадіях, даючи бракуючу технічну інформацію і уміння, допомагаючи таким чином персоналу переходити на наступний етап і долати опір.

Навчання «внутрішніх» агентів по змінах збільшує число осіб, на яких може вважатисякерівництво в плануванні і сприянні програмам організаційних змін.

Для проведення моніторингу і контролю процесу впровадження змін в процесі адміністрування можна проводити збори. Задача зборів як методу втручання забезпечити можливість спільної роботи різних людей з даної проблеми. Для того, щоб збори проходили плідно, необхідно щоб ролі і очікування всіх присутніх були з'ясовані і визначені до зустрічі.

Керівники можуть утворювати тимчасові групи, описані вище, як одне з структурних формувань для керівництва процесом здійснення змін, які також можуть бути використані для втручання. Членство в групі, якою дано особливе завдання, у поєднанні з відповідною мотивацією і лідерством може надавати сильний стимулюючий ефект і допомагати розробці змін.

Створення груп також можна використовувати як метод втручання. Цей метод використовується частіше, ніж інші. Як і інші методи, він повинен бути заснований на діагностованій необхідності. Створення групи не разовий захід, хоча деякі керівники розглядають його саме так. У багатьох організаціях необхідно створювати групи періодично.

Наслідуючи успішний приклад японської промисловості, щоб поліпшити якість товарів, технічне обслуговування, робочі умови, підвищити продуктивність і так далі, в багатьох країнах почали створювати кружки якості. Це невеликі групи, утворені на добровільній основі (як правило, в тій же робочій зоні), з рівною участю всіх членів. Окрім колективного пошуку рішень технічних проблем, пов'язаних з роботою, в центрі уваги кружка знаходиться взаємне підвищення кваліфікації членів, а також вдосконалення спілкування і людського клімату. Оскільки кружки якості за природою автономні, вони не можуть організовуватися або безпосередньо управлятися керівництвом. Проте менеджери можуть сприяти їх створенню і забезпечувати умови, при яких кружки якості можуть внести вклад до здійснення бажаних організаційних змін.

Для сприяння змінам часто застосовують такі методи втручання, як інструктаж і надання рекомендацій. Вони часто використовуються керівниками і менеджерами за ініціативою працівників або необхідності в прямому втручанні в процес змін. За допомогою таких дій з боку управлінців співробітникам легко знайти способи вдосконалення власної роботи або міжособових відносин. Здійснюючи інструктаж і даючи рекомендації, менеджер спостерігає і аналізує індивідуальну поведінку, встановлює зворотний зв'язок по проблемах.








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 622;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.