Джерела формуванняя і поповнення генофонду вірусних популяцій

Джерела Діють в популяціях Забезпечують в них
Внутрішні 1. Мутації 2. Рекомбінації Всіх вірусів   РНК-вірусів з сегментованими геномами та ДНК-вірусів з дволанцюговими геномами появу генів з новими функціями   перерозподіл генетичного матеріалу та утворення популяцій, поєднуючих властивості вихідних (батьківських) форм
Зовнішні 1. Включення в геном генетичного матеріалу клітини-хазяїна     2. Потік генів   ДНК- і РНК-вмісних онкогенних вірусів і, можливо, інших(за умов інтеграції вірусних геномів в геном хозяїна)   Всіх вірусів Збагачення генофонду популяції за рахунок появи нових геномів, що містять новий матеріал       Збагачення генофонду за рахунок надходження генів з інших вірусних популяцій

 

4. Мутації, які мають фенотипові прояви (наприклад, зміни розмірів бляшок, термостабільність).

В природних умовах точкові мутації генів гемаглютиніна і нейромінідази обумовлюють антигенний дрейф вірусів грипу (зміни структури поверхневих антигенів) в динаміці епідемічного процесу.

Найкраще вивчені умовно-летальні мутанти,у яких один з вірусних білків втрачає здатність функціюнувати або синтезується лише за визначених умов. Прикладом мутантів з дефектом індивідуального гена є холодові мутанти. Вони не здатні репродукуватися в інтервалі температур 37-410С. Їх широко використовують для виготовлення вакцин або активної імунізації.

Мутації, які збільшують інфекційний спектр, обумовлюють здатність репродукуватися в клітинах, що є нечутливими до “диких” штамів вірусу.

Мутації, що обумовлюють стійкість до антивірусних прапаратів є, характерними для РНК- та ДНК-вмісних вірусів.

Термостабільні мутанти здатні реплікуватися при 410С і виключно вірулентні.

Бляшкоутворюючі мутанти характеризуються зміною розмірів бляшок (зон лізісу) в моношарі клітинної культури або на бактеріальному газоні.

Мутації, що обумовлюють дефіцит ферменту, викликають повну втрату ферменту або модифікацію його структури. Мутації можуть бути летальними або умовно летальними в залежності від ступеня модифікації фермента та його ролі в репродуктивному циклі вірусу.

Генетичні взаємодії між вірусами можуть носити кооперативний і інтерферуючий характер.

 








Дата добавления: 2015-03-19; просмотров: 735;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.