Дефекти кристалічної будови металів.

Описана вище кри­сталічна будова металів є ідеальною. Насправді ж вона має багато дефектів — точкових, лінійних і поверхневих.

Точкові дефекти (рис. 2, а) характеризуються малими розмірами в усіх трьох вимірах. До таких дефектів належать вакансії 1 — вільні вузли в кристалічній ґратці, зміщені в простір між вузлами атоми 2 і атоми 3 домішок.

Лінійні дефекти відзначаються малими розмірами в двох вимірах І значним—у третьому. Такі дефекти називають дислокаціями. На рис. 2, б подано так звану крайову дис­локацію 4, яка являє собою край «зайвої» кристалографічної півплощини. При іншому характері зміщення атомів може утво­ритися складніша дислокація—гвинтова.

Поверхневі дефекти характеризуються малим роз­міром тільки в одному напрямі. Вони утворюються, наприклад, по межах зерен металу.

Наявність дефектів у будові ґратки веде до значної зміни властивостей металу. Відомо, наприклад, що мала міцність ме­талів зумовлюється, головним чином, легкою рухливістю дисло­кацій. Звідси випливає, що підвищення міцності металів можна досягти або ліквідацією дислокацій, або підвищенням опору їх переміщенню.

Останнім часом були виготовлені практично без дислокаційні зразки металів у вигляді ниткоподібних кристалів — «вусів» довжиною до 10 мм І діаметром 2—10 мкм майже теоретичної міцності: залізних—13000 Мн/м2 (1300 кГ/мм2); мідних—близько 8000 Мн/м2 (800 кГ/мм2)', цинкових — 2250 Мн/м2 (225 кГ/мм2). Міцність цих самих металів, добутих у звичай­них умовах, становить відповідно 300; 250 і 180 Мн/м2 (30; 25 і 18 кГ/мм2).

Взаємодія дислокацій між собою або з іншими дефектами кристалічної будови утруднює їх переміщення і тим самим зміцнює метал. Тому при певній кількості дефекти вже не ослабляють метал, а навпаки — утруднюють деформацію, під­вищують його міцність. Це відбувається, наприклад, при об­робці металів тиском, куванням, коли кількість дефектів у них зростає з 104-106 до 1010-1012 см-2

Кристалізація металів і будова виливка

Кристалізацією називається процес переходу металу з рідкого в твердий стан, коли в металі формується кристалічна граткаґ. При цьому метал переходить у термодинамічне стійкий стан з меншим запасом вільної енергії1 F. При температурі Тпл(рис. 3) вільна енергія металу в твердому ftb і рідкому Fp станах однакова. Нижче цієї температури менший запас вільної енергії має твердий метал, тому тут він стійкіший від рідкого; при температурі, вищій за Тпл, — навпаки. Отже, про­цес кристалізації може розвинутись тільки тоді, коли є різниця вільних енергій ΔF = Fp - Fтв > 0, тобто при переохолодженні металу до нижчої, ніж рівноважна, температури Tк.

Різниця між температурою Tпл і Tк при якій відбувається процес кристалізації, називається ступенем переохолодження ΔT. Із збільшенням його різниця вільних енергій ΔF, тобто ру­шійна сила кристалізації, підвищується (рис. 3). Ступінь переохолодження металів зростає із збільшенням швидкості їх охолодження. Кристалізація в такому разі відбувається при температурах, значно нижчих за рівноважну Tпл.

 

* Вільна енергія—це складова повної енергії речовини, яка оборотно змінює свою величину при зміні тем­ператури, поліморфних перетворен­нях, плавленні і т. п.

 

 
  Рис. 3. Залежність вільної енергії рідкого Fp і твердого Fтв металу від температури.     Рис. 4. Схема росту дендрита і утво­рення зерен при кристалізації металу.

 

У 1878 p. Д. Κ. Чернов уста­новив, що процес кристалізації металів починається з форму­вання центрів (зародків) кри­сталізації. Саме з них ростуть потім первинні, або головні, осі наступних кристалів. Слідом за головними і перпендикулярно до них ростуть осі другого порядку, а на них — осі вищих порядків (рис. 4, α). Такі первинні деревоподібні кристали дістали назву дендритів (від грецького δενορον —дерево). Дальший ріст ден­дритів і формування повнотілих кристалів відбувається за раху­нок рідкого металу, що заповнює міжосьовий об'єм. Зростаючи, кристали ніби просуваються назустріч один одному, у певний момент стикаються між собою, перешкоджаючи росту кожного, внаслідок чого набирають випадкової зовнішньої форми (рис. 4, б). Такі кристали називають зернами.

Величина і кількість зерен на кінець кристалізації залежить від швидкостей зародження і росту кристалів. Під швидкістю зародження розуміють кількість кристалів, які сформувалися в одиниці об'єму за одиницю часу, а під швидкістю росту— швидкість збільшення лінійних розмірів зростаючого кристала.

Швидкості зародження і росту кристала залежать від сту­пеня переохолодження рідкого металу ΔТ. При невеликому сту­пені ΔТ1 (рис. 5) зароджується мало кристалів, ростуть вони повільно і на кінець твердіння стають дуже великими. Із збіль­шенням ступеня переохолодження до ΔТ2 і ΔТ3 кількість кри­сталів, що зароджуються за одиницю часу, зростає більше, ніж швидкість їх росту, тому розмір зерна в затверділому металі зменшується.

Поряд із ступенем переохолодження на розмір зерна впливає також температура розливання металу, його хімічний склад і особливо наявність у ньому домішок, які звичайно стають дже­релами зародків кристалів. Ураховуючи це, для здрібнення зерна часто в розплавлений метал вводять невелику кількість спеціальних речовин. Вони практично не змінюють хімічного складу металу, проте при кристалізації збіль­шують швидкість зародження кристалів і тим самим створюють умови для поліпшення меха­нічних властивостей металу. Такі речовини на­зивають модифікаторами, а їх використання для здрібнення зерна — модифікуванням. Мо­дифікаторами є метали А1, Тi, Zr, V та ін. або їх сполуки — карбіди, нітриди, оксиди.


 

   
  Рис. 5. Залежність швидкостей зародження (ш. з.) і росту (ш. р.) кристалів від ступеня переохолод­ження.   Рис. 6. Схема бу­дови металевого виливка.  

Будова металевого виливка. Розглянута схема кристалізації дає змогу пояснити струк­турну неоднорідність металевого виливка. Зага­лом його структуру можна поділити на три зони (рис. 6).

Зовнішня зона 1 виливка складається з дріб­них неорієнтованих зерен, що формуються в початковий момент твердіння, коли метал, стикаючись з холодними стінками виливниці, дуже переохолоджу­ється в тонкому шарі внаслідок великої швидкості охолодження.

Коли сформується зовнішня зона, умови твердіння металу змінюються: швидкість охолодження зменшується, а відведення тепла стає напрямленим (перпендикулярним до стінок форми), тому тут кристали набирають стовпчастого вигляду. Цю зону 2 виливка називають зоною стовпчастих кристалів.

Зона 3 виливка —це зона рівноважних кристалів. Формується вона в умовах рівномірного охолодження рідкого металу. Тут центри кристалізації зароджуються вільно і ростуть без певного напряму, як показано на рис. 4.

У процесі кристалізації об'єм рідкого металу зменшується, тому в виливку утворюється усадочна раковина 4.

 

Основні властивості металів

Метали характеризуються фізико-хімічними, механічними і технологічними властивостями.

До фізичних властивостей належать густина, плавкість, теплове розширення, тепло- і електропровідність, магнітність та ін.

Хімічні властивості характеризують здатність металів чи­нити опір окисленню, розчинятися в хімічно активних середови­щах (кислотах, лугах), вступати у взаємодію з іншими елемен­тами.

До механічних властивостей належать міцність, плас­тичність, твердість, ударна в'язкість.

Міцністю називають здатність металу чинити опір дії зовнішніх руйнівних сил. Залежно від характеру цих сил роз­різняють міцність при розтяганні, згинанні, стисканні, скручу­ванні.

Найбільше поширення дістали випробування металів на розтяг.

Границею міцності при розтяганні σв називають умовне на­пруження, яке дорівнює відношенню найбільшого навантажен­ня, що передувало зруйнуванню стандартного зразка, до почат­кової площі його перерізу.

Поряд з границею міцності при випробуванні на розтяг ви­значають і інші характеристики опору металу деформації, зокрема його пластичність.

Пластичність металу характеризується відносним здов­женням о, яке обчислюють за формулою:

де l0—початкова довжина зразка,мм; l1 —довжина зразка після розриву, мм.

Твердістю називають здатність металу чинити опір про­никненню в нього іншого, твердішого тіла.

Для визначення твердості металів найширше застосовують методи Брінелля і Роквелла.

За методом Брінелля (ГОСТ 9012—59) твердість визначають на спеціальному приладі, вдавлюючи у випробуваний зразок стальну кульку діаметром 2,5; 5 або 10 мм під навантаженням до 30 кн (3000 /кГ). У результаті на поверхні зразка утворюєть­ся відбиток у формі сегмента. Число твердості за Брінеллем позначають НВ і дістають, поділяючи навантаження на величи­ну площі поверхні відбитка.

Способом Брінелля користуються для визначення твердості металів до НВ 450, бо при вдавлюванні в твердіші матеріали стальна кулька може деформуватися.

За методом Роквелла твердість визначають вдавлюванням у випробуваний зразок алмазного конуса з кутом при вершині 120° або стальної кульки діаметром 1,58 мм. Алмазний конус застосовують для випробування дуже твердих матеріалів, а стальну кульку — для сплавів кольорових металів або незагартованих сталей.

Твердість за Роквеллом (ГОСТ 9013—59) — умовна величи­на; її відлічують безпосередньо по шкалах приладу і познача­ють буквами HR з доданням назви шкали, яка визначає умови випробування: HRA — алмазний конус, навантаження 600 н (60 кГ), HRB—стальна кулька, навантаження 1000 н (100 кГ), HRC — алмазний конус, навантаження 1500 н (150 кГ).

Оскільки абсолютні величини чисел твердості за Брінеллем і Роквеллом не збігаються, то, порівнюючи твердості металів, визначені різними методами, користуються спеціальними пере­відними таблицями. Наприклад, визначена за Роквеллом твер­дість металу HRC 20 рівнозначна HRA 61, HRB 97 або НВ 217.

Ударна в'язкість ан характеризує здатність металу чинити опір динамічному (ударному) навантаженню. Ударною в'язкістю називають роботу, витрачену при динамічному зруй­нуванні надрізаного зразка, віднесену до площі його попереч­ного перерізу в місці надрізу.

Величина ударної в'язкості в металів різна: наприклад, у цинку вона становить близько 0,06 Мдж/м2 (0,6 кГ · м/см2), у міді—0,5 Мдж/м2 (5 кГ'м/см2), у заліза—1,8 Мдж/м2 (18 кГ ' м/см2).

Технологічні властивості характеризують можливість проводити з металом ті чи інші технологічні операції або за­стосовувати його в тих чи інших умовах. До технологічних вла­стивостей належать рідкотекучість, ковкість, зварюваність, об­роблюваність різанням і деякі інші. Ці властивості буде розгля­нуто нижче.

 

Навчальне питання 3. Поняття про будову металів та сплавів.








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 2455;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.