Загальні відомості про сплави

Металевими сплавами називають сполуки, які одержують сплавленням (Іноді спіканням) металів з металами або неме­талами. У сплавів зберігаються високі тепло- і електропровід­ність, ковкість і інші металеві властивості. Будова сплавів складніша за будову чистих металів, тому властивості сплавів значно відрізняються від властивостей чистих металів. Наприк­лад, залізо має границю міцності близько 250 Мн/м2 (25 кГ/мм2), а сплави на його основі—до 2000 Мн/м2 (200 кГ/мм2) і вище. Залізо і нікель—метали феромагнітні, а сплав заліза з 25% Ni не має цієї властивості. Сплав, який складається з 50% Ві, 25% Pb, 12,5% Sn і 12,5% Cd, плавиться при температурі 68°С, тоді як найбільш легкоплавкий з його компонентів (Sn) має температуру плавлення 231,9°С. Усі ці приклади не тільки виявляють можливість зміни властивостей металів при сплавлянні їх з іншими елементами, а й свідчать про потребу всебічного вивчення сплавів для раціонального використання їх у різних галузях сучасної техніки.

Фази і структурні складові в сплавах.

У рідкому стані біль­шість сплавів однорідна і у фізико-хімічному розумінні є одні­єю фазою 1. Після затвердіння в сплаві може сформуватися кілька фаз.

Якщо компоненти сплаву при твердінні розчиняються один в одному, то утворюються так звані тверді розчини.








Дата добавления: 2015-03-14; просмотров: 835;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.