Управління етикою та соціальною відповідальністю корпорації.

Керівництво компанії мусить контролювати її моральне “здоров’я”, використовувати такі методи як особистий приклад, моральний кодекс та різні етичні структури.

Особистий приклад. Керівник та старші менеджери зобов’язані відкрито та впевнено підтримувати норми етичної поведінки, виступати ініціаторами покращення етичних цінностей організації, Етичні цінності необхідно доповідати під час виступів, у директивах, внутрифірмових публікаціях.

Моральний кодекс– це формальний виклад етичних і соціальних цінностей організації; він покликаний донести до співробітників принципи, яких слід дотримуватись будучи її членом. Моральний кодекс базується на заявлених принципах організації оскільки в ньому визначається її політика. Заявлені принципи визначають цінності компанії в загальних рисах: описують її обов’язки, якість продукції, відношення до робітників.

Заявлена політика –це описання порядку дій компанії та її співробітників у конкретних питаннях етики і моралі. Більше 450 з 500 ведучих компаній у США мають моральний кодекс.

Етичні структури .До них відносяться різні системи, посади і програми за допомогою яких компанія прагне стимулювати принципи поведінки співробітників, що відповідають морально-етичним нормам. Комітет по етиці компанії, як правило, створює група вищого керівництва, на яких покладено обов’язок контролювати процес дотримання працівниками етичних норм. Уповноважений з питань етики – це один з вищих керівників компанії, який є її “совістю”: до нього збирається інформація про етичні проблеми, він займається врегулюванням конфліктів.

Дотримання етичних принципів та соціальної відповідальності ні в якому разі не може нанести економічних збитків організації.

Люди втомились від неетичних і соціально безвідповідальних поступків (дій) багатьох бізнесових структур в Україні.

Прикладом етичної поведінки компанії Джонсон енд Джонсон на формацептичному ринку служить історія коли вона відкликала зі всіх торгових точок ліків під назвою “Тіленол” у капсулах якого було виявлено ціанід, який став причиною смерті семи чоловік. Дане рішення обійшлось компанії у 100 млн. доларів збитків, однак до неї не було застосовано інших санкцій з боку держави.

       
   









Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 693;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.