Корпоративна культура та її функції

Корпоративна культура компанії – це система цінностей та орієнтирів в сукупності з нормами поведінки і комплексом службової етики, якими керуються працівники організації.

В основі корпоративної культури лежить розуміння місії компанії. Місія, як вже згадувалося раніше, це причина існування організації, суспільна доцільність діяльності корпорації.

Для більшості західних фахівців загальновизнаною є теза про те, що організації котрі формулюють для себе лише фінансові цілі, як правило не досягають таких фінансових результатів, яких досягають компанії з більш широким діапазоном ціністних установок.

Положення, сформульовані як місія, знаходять свій подальший розвиток в ідеології корпорації, яка слугує своєрідним еталоном для персоналу компанії, критерієм оцінки різноманітних подій в зовнішньому та внутрішньому середовищі фірми. В повсякденній діяльності підприємства ідеологія втілюється в імідж, який можна розділити на зовнішній, що сприймається оточуючими конкурентними аудиторіями, та внутрішній. що сприймається самими працівниками.

Таким чином, імідж – це практична сторона ідеології корпорації, застосування ідеологічних установок в конкретних ситуаціях. Імідж компанії являє собою набір яскравих образів які формулюють потрібну ідею таким чином, що вона стає предметом віри. Ці образи можуть складатись як з вербальних компонентів (історія фірми, міфи, прикмети) так і з невербальних (стиль поведінки, фірмовий дизайн тощо).

Ідеологія корпорації повинна бути внутрішньою енергією, життєвою силою компанії, сильним аргументом в конкурентній боротьбі. В явній або неявній формі ідеологія є у кожної компанії, проте сформульована помилково, або на основі хибних припущень, вона може перешкоджати успішному розвитку організації.

Загалом система корпоративної культури повина забезпечувати чотири основні функції:

¨ постановка довгострокових цілей;

¨ мобілізація внутрішній ресурсів;

¨ самоідентифікація колективу;

¨ створення системи цінностей для працівників.

Основною ідеологічною складовою процесу встановлення довгострокових цілей є ідеал, який дає інформацію не про те, “що буде”, а про те “що повинно бути”. Для того, щоб корпоративний ідеал став предметом віри, необхідно, щоб кожен з працівників вважав його своїм власним ідеалом. Починаюча компанія ніколи не стане успішною, якщо не поставить перед собою надзадачу, в яку повірить зайнятий в організації персонал. Якщо перед корпорацією буде поставлена видатна ціль, є шанс досягти задовільних результатів; якщо ціль буде посередньою, результати, швидше за все, будуть мінімальними. Ілюстрацією цієї тези є відомий вислів: “якщо перепливаєш річку, треба прямувати на орієнтир, що знаходиться вище по течії, інакше – знесе...”

Фінансові показники, передусім, прибуток є надто короткотерміновою ціллю, яка знаходиться у внутрішньому середовищі корпорації і не мотивує належним чином персонал.

Дуже важливо винести ціль якомога далі за межі організації, труднощі, які виникають при подоланні перепон, наявність зовнішнього ворога слугують згрунтуванню працівників в єдину команду. Як тільки зовнішні подразники слабшають а ціль формулюється як один з параметрів внутрішнього середовища, працівники компанії починають боротьбу за перерозподіл влади та розмірів особистої винагороди.

Ідеологія компанії повинна сприяти мобілізації внутрішніх ресурсів. Корпоративна культура суттєво впливає на емоційний фон службових відносин, заохочує працівників до творчості, самовдосконалення, підвищення виробничих показників.

Внутрішній імідж корпорації будується на сукупності реальних фактів та міфів – яскравих і простих історій, що мають сильне емоційне забарвлення.

Надзвичайно важливим є той факт, що ідеологічні установки різних фірм повинні мати спільні “точки дотику”, будуватись згідно єдиних правил гри, які дозволять співіснувати і співпрацювати на ринку підприємницьким структурам з різними типами корпоративної культури. Звичайно, таким об’єднуючим началом можуть бути загальнолюдські цінності та основні положення етики підприємницької діяльності.

Важливу роль в формуванні основ корпоративної ідеології може відігравати концепція національного бізнесу, котра повинна визначати цілі для всіх суб’єктів господарської діяльності в суспільстві, мобілізовувати його, створювати критерії для самоідентифікації продуктивних сил держави та засади для вдосконалення економічних відносин.

 








Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 557;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.