Характеристика основних організаційних форм фінансового посередництва

Інвестиційна компанія є юридичною особою, яка діє на ринку інвестиційних ресурсів за рахунок власних коштів за замовленням клієнтів або згідно з власною стратегією. Відповідно до чинного законодавства України інвестиційною компанією визначається торгівець ц.п., який може залучати кошти для здійснення спільного інвестування через емісію ц.п. та їх розміщення.

Інвестиційна компанія створюється у формі АТ або ТОВ із статутним фондом не меншим за 50 тис. мінімальних зарплат.

Практика функціонування вітчизняних інвестиційних компаній показала, що вони створювали закриті взаємні фонди, які обмінювали приватизаційні сертифікати на інвестиційні сертифікати не виконуючи основні функції свого існування.

Інвестиційна компанія в сучасних умовах зобов`язана заснувати взаємний фонд, провести реєстрацію випуску інвестиційних сертифікатів, опублікувати інвестиційну декларацію та інформацію про випуск нею інвестиційних сертифікатів.

Інвестиційний фонд – юридична особа, заснована у формі ЗАТ, що здійснює виключну діяльність у галузі спільного інвестування. Він не може сам виконувати процес інвестування, для чого має створювати інвестиційні компанії, які повинні виступати в ролі інвестиційного керуючого. Інвестиційний керуючий проводить дії по управлінню активами інвестиційного фонду, організовує продаж інвестиційних сертифікатів, приймає рішення стосовно інвестицій і здійснює управління відносно до придбаних від імені інвестиційного фонду акцій.

Інвестиційним фондам не дозволяється інвестувати більше як 5% своїх активів у придбання акцій конкретного підприємства і понад 10% своїх цінних паперів в одного емітента.

Інвестиційні фонди України створюються у формі ЗАТ, які у свою чергу поділяються на відкриті та закриті.

Відкриті фонди створюються на невизначений термін і здійснюють викуп своїх інвестиційних сертифікатів у терміни, встановлені інвестиційною декларацією інвестиційного фонду.

Закриті фонди створюються на визначений термін і здійснюють розрахунки щодо інвестиційних сертифікатів після закінчення терміну діяльності інвестиційного фонду.

Засновниками інвестиційного фонду є юридичні та фізичні особи, але не можуть бути його засновниками ті юридичні особи, частка державного майна у статутному фонді яких перевищує 25%.

Вплив інвестиційних фондів на корпоративні інтереси, передачу прав власності, консолідацію пакетів акцій на сучасному етапі економічного розвитку України має стан досить суттєвим.

Довірче товариство (ДТ) являє собою фірму, яка здійснює представницьку діяльність відповідно до договору, укладеного з довірителями майна щодо реалізації їх прав власників. ДТ є досить специфічною ланкою в системі корпоративного управління, де здійснюється передача функцій управління від власника до професійного управляючого, який покликаний більш ефективно здійснювати функції управління розпорядження його майном. При цьому довірчі операції від імені довірчого товариства здійснюють його учасники – довірені особи, які особисто виконують свої обов`язки перед довірителями майна. Довірителями виступають окремі громадяни і юридичні особи.

Кількість діючих довірчих товариств в Україні зменшилась через гучні скандальні операції з майном вкладників на початку 90-х років, оскільки вони виступали у вигляді трастових компаній.

 

Питання для самоперевірки та контролю знань

1. Корпоративні цінні папери та їх характеристика.

2. Дати характеристику первинному ринку цінних паперів та його суб”єктів.

3. Складові елементи вторинного ринку цінних паперів та їх коротка характеристика.

4. Порядок емісії та розповсюдження цінних паперів.

5. Фондова біржа як суб”єкт вторнинного ринку цінних паперів.

6. Навести особливості діяльності фондової біржі.

7. Характеристика основних операцій з цінними паперами.

8. Дати характеристику ролі фінансових посередників у системі корпоративного управління.

9. Порядок діяльності фінансових посередників.

10. Навести коротку характеристику основних суб”єктів фінансового посередництва.

 








Дата добавления: 2015-03-11; просмотров: 981;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.