Тягові електродвигуни тепловозів

Тягові електродвигуни перетворюють електричну енергію на меха­нічну тягову. Кожна колісна пара має індивідуальний привод від одного тягового двигуна.

За конструкцією тепловозні тягові електродвигуни постійного струму (рис. 4.65) принципово не відрізняються від електродвигунів електровоза. Це, як правило, чотириполюсові електромашини постійного струму послідовного збудження з незалежною вентиляцією.

Суттєві відмінності в конструкції і в експлуатації має асинхронний електродвигун ЕД900 (рис. 4.66), що запроваджується на деяких нових серіях тепловозів з електричною передачею змінного струму. Він значно простіший, ніж асинхронний на електровозах. Електродвигун складається із статора, ротора і торцевих щитів з підшипниками.

Статор складається з корпусу, осердя, двошарової петлеподібної об­мотки, закріпленої в пазах конусними кільцями, а ротор — з вала, остова у вигляді труби, осердя, короткозамкненої обмотки, виконаної у вигляді «білячої клітки». Електродвигун має опорно-рамну підвіску.

Принцип роботи електродвигуна полягає у створенні обмоткою стато­ра обертального магнітного поля, яке наводить струм у короткозамкненій обмотці ротора і під дією електромагнітних сил приводить в рух ротор.


 

Рис. 4.65. Тяговий електродвигун тепловоза з електропередачею постійного і змінно-постійного струму: 1 — натискуюча шайба; 2 — обмотка якоря; З — осердя якоря; 4 — осердя і котушка головного полюса; 5 — захисний козирок і сітка; 6 — підшипниковий щит; 7 — бандаж; 8 - кришка підшипника; 9 — ущільнювальні кільця; 10 — вал; 11 — вкладиш підшипника; 12 — кришка моторно-осьового підшип­ника; 13 - щиток; 14 - додатковий полюс; 15 — маслопокажчик; 16 — польстер; 17 — болт колектора; 18 — колекторна пластина; 19 — натискуючий конус; 20 — щіткотримач; 21 — остов; 22 — втулка колектора. В експлуатації електродвигун дуже простий, потребує тільки догляду за ізоляцією, підшипниками ротора і контактами обмотки.








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 1739;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.