Поняття про ухил та крутість ухилу

 

Спуски і підйоми називають ухилами. Крутість ухилу— це відношення висоти ухилу до довжини відрізка колії, на якому поступово і рівномірно здійснюється спуск або підйом.

I - 400 м

Рис. 2.11. Приклад визначення крутості ухилу лінії

Визначається за формулою;

 

Ухил вимірюється в тисячних частинах одиниці, і може виражатись через кількість цих частин зі знаком °/о0, або десятковим дробом. Напри­клад, можуть вживатись такі рівнозначні вирази: і = 2°/ та і = 0,002.

За напрямком руху поїзда елемент профілю, на якому поїзд піднімається вгору, називається підйомом(величина ухилу має плюсове значення), а елемент, на якому поїзд їде додолу, — спуском(величина ухилу має мінусове значення). Елемент профілю, ухил на якому дорівнює нулю, називається горизонтальною площадкою.

Суміжні прямолінійні елементи поздовжнього профілю сполучаються у вертикальній площині кривими з радіусами 15000, 10000, 5000, 3000 м в залежності від категорії лінії. Основні елементи вертикальної кругової кривої показані на рис. 2.12.

Тангенс вертикальної кривої визначається за формулою:

 

 


Рис. 2.12. Сполучення елементів повздовжнього профілю:

а — сполучення площадки зі спуском;

б — сполучення підйому з підйомом;

в — сполучення підйому зі спуском;

ij, і2 — ухили суміжних елементів, °/00;

R — радіус вертикальної кривої, м;

T — тангенс кривої, м;

x, у — координати певної точки на вертикальній кривій, м

Провіднийухил — це найбільший ухил на лінії, яким визначається для цієї лінії (або дільниці) норма маси вантажного поїзда з одним поїзним локомотивом і встановленою швидкістю руху.

Провідний ухил визначається техніко-економічними розрахунками, з урахуванням виду тяги поїздів, топографічних умов місцевості та інших факторів.

Провідний ухил не має перевищувати 20°/оо на нових швидкісних лініях, 12°/00 — налініях I категорії, 15°/00 — налініях II категорії, 2°/00 — на лініях III категорії, 30°/оо — на лініях IV категорії.

Станції, роз'їзди та обгінні пункти мають будуватись на горизонталь­них площадках, в окремих випадках допускається ухил не крутіше 1,5°/00, а в важких умовах — до 2,5°/00.

Елементи поздовжнього профілю повинні мати якнайбільшу довжину і з'єднуватись між собою з найменшою алгебраїчною різницею ухилів. Як правило, довжина кожного елемента не має перевищувати половину мак­симальної довжини поїзда і на всій довжині поїзда не мати більше одного перелому профілю, щоб забезпечити зрушення поїзда з місця.








Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 3879;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.