Зміст господарсько побутової праці

У трудовому вихованні дошкільнят велике місце займає господарсько побутової працю, дотриманням правил гігієни, підтриманням порядку в груповій кімнаті, і на ділянці.

Ця праця як, не якийсь інший, дає можливість виховати у дітей акуратність, бажання підтримувати чистоту і порядок. У дошкільнят, постійно беруть участь в господарсько побутовому працю, як правело, сформовано дбайливе ставлення до речей, прагнення за власною ініціативою включатися у чергування, навести порядок, допомогу товаришеві. Діти активно включаються в різні види господарсько побутової праці, самостійно розподіляють обов'язки, вміють намітити послідовність роботи, критично оцінювати результати праці своєї і товаришів.

Зміст цього виду праці в старшому дошкільному віці значно різноманітніший, ніж у молодшому. Якщо дорослі не поділяють працю п'яти-шестирічних дітей на жіночий і чоловічий, то й діти не будуть цього робити. У хлопчиків зокрема, почне формуватися звичка, брати активну участь у домашній роботі, настільки необхідна для майбутнього сімейного життя.

Правильне участь дітей в господарсько-побутовому працю починається рано, приблизно на другому році життя. Навіть обмежені фізичні та духовні можливості маленької дитини, дають йому можливість проявити самостійність, активність у життя при виконанні трудових доручень, під час чергувань, пов'язаних з наведенням порядку в приміщенні, на ділянці, з прибиранням посуду, пранням речей для ляльки.

Господарсько-побутової праця має свою циклічність. У процесі його не тільки повторюються трудові операції, але й виникають типово життєві ситуації. При цьому від хлопців при виконанні трудових завдань потрібно злагодженість дій, вміння встановлювати правильні ділові стосунки, організованість, бажання працювати для всіх. Постійне виконання подібних справ; особливий емоційний настрій (готовність взяти участь в господарсько-побутовому працю, задоволення від надання допомоги товаришеві, вихователю, няні мамі.) Сприяє формуванню таких якостей, як працьовитість, наполегливість, завзятість, доброзичливе ставлення до оточуючих, суспільно значущих мотивів трудової діяльності, а в місці з тим колективістичні почав особистості дошкільника. Він створює більше можливості для виховання у дітей елементарних навичок культури праці: раціональної організації індивідуальної та колективної роботи (наприклад: участь у наведенні порядку в груповій кімнаті.) Попереднього його планування; вміння підібрати необхідніматеріали для виконання завдання, дбайливого ставлення до них, прагнення зробити роботу добре і своєчасно. Це в свою чергу, створює сприятливі умови для виховання позитивного ставлення до даного виду праці.

У процесі господарсько - побутової праці створюються можливості для формування у дітей дбайливого ставлення до речей, вміння помічати найменший безлад і з власної ініціативи усувати його.

Необхідність в цій праці в дитячому садку і вдома виникає постійно, він супроводжує будь-яку діяльність дітей. Наприклад: протягом декількох днів діти обіграють споруду, зроблену з великого будівельного матеріалу. З'являється потреба в тому, щоб стерти з неї пилюку. Або дитина хоче малювати, він, вибираючи олівець, виявляє поламані, починає їх підточувати. Після цього дитина повинна зібрати сміття, віднести його в певне місце.

У побуті постійно виникає необхідність попрацювати: хтось випадково забруднив іграшку, розсипав землю, розлив воду. Потрібно вимити, витерти або підібрати. Таким чином, створюється можливість для виховання у дітей до готовності до праці, звички до трудового зусиллю

Особливості господарсько-побутової праці обумовлені тим, що результати його іноді непомітні, як і в інших видах праці. Він наочно відчуємо лише не тривалий час: протерли пил, завтра вона знову з'явилася; накрили стіл до обіду, пообідали, все забрали. І ніщо не нагадує дітям про витрачені зусилля, про доведення розпочатої справи до кінця. У місці з тим повторень день у день одних і тих же справ знижує до них інтерес. Діти не рідко відмовляються чергувати, виконувати доручення або працюють без особливої ​​ретельності.

Щоб у дітей було стійке позитивне ставлення до повсякденної одноманітною, але життєво необхідної роботи важливо створювати оптимальні умови. Треба продумати розташування всього інвентарю. Не обов'язково щоб він лежав на відкритих полицях, головне, щоб йому було відведено певне місце. Так, якщо у шафі лежать складені один в іншій кілька тазиків для прання лялькового білизни, поруч клейонка, яку стелять на підлогу перед пранням, неподалік мило в мильниці, маленькі відерця або миски для розкладання випраної білизни, мотузка для розвішування та інші, дітям буде легше приготуватися до роботи.

Тут же слід повісити невеликі рушники, якими діти витирає тазики після прання білизни, і ганчірочки, щоб ними можна було стерти зі столу, витерти фартухи.

Зручне розташування привчає дітей до певного порядку в роботі та її організації.

Формуючи елементарні навички господарсько-побутової праці, слід продумувати його організацію і прийоми, які використовуються при навчанні дітей тим чи іншим вмінням. Даючи дітям уявлення про зміст господарсько-побутової праці дорослих, його суспільної спрямованості, виробляючи трудові вміння і навички, пробуджуючи інтерес і бажання займатися даним працею, вихователі використовують в кожній віковій групі в дошкільному закладі різні форми організації трудової діяльності дітей, всі кошти виховно-освітнього процесу.

Господарсько побутової працю включає в себе вміння підтримувати і наводити порядок в груповій кімнаті, приміщеннях, що примикають до неї, на ділянці і вдома, а також участь організації побутових процесів, підготовці до занять, прогулянок.

Діти молодшого віку прибирають іграшки, книги, допомагають вихователю винести іграшки та книги на ділянку, протирають листя рослин, розкладають на столи матеріал для заняття, прибирають їх після занять. При підготовці до їжі діти розкладають ложки, розставляють хлібниці, тарілки, келихи, допомагають няні повісити чисті рушники. Вони беруть участь у розчищенні доріжок від снігу, збирають сміття.

Діти п'ятого року життя миють іграшки, рослини, перуть і розвішують лялькове білизна, чергують по столовій і занять, протирають пил зі стільців. Допомагають вихователям винести іграшки на ділянку і принести їх назад.

Старші дошкільники допомагають няні принести чисту білизну і розкласти його, отримують у завгоспа мило і розкладають його в мильниці. На ділянці підтримують порядок: підмітають доріжки, поливають квіти.

Діти включаються у чергування по кутку природи, прибирають групову кімнату (1 раз на тиждень).

У дітей сьомого року життя з'являються нові трудові процеси; вони наводять порядок у шафі з матеріалами і посібниками, протирають меблі, підлогу перед музичним і фізкультурним заняттям, пришивають петлі до рушником, стелять на ліжку чисті простирадла, надягають на подушки чисті наволочки.

Як бачимо, «Програма виховання в дитячому садку» передбачає поступове збільшення процесів господарсько-побутової праці. Розширення обсягу трудових дій, якими повинні оволодіти діти до часу переходу до школи.

У міру засвоєння трудових навичок діти набувають самостійність у виконанні дій, вчаться працювати швидко, правильно, акуратно. Оволодіння навичками, вміннями у сфері господарсько-побутової праці забезпечує більшу активність, ініціативу дій у побуті, включення різних трудових процесів.

Господарсько побутової працю.

Привчати дітей самостійно підтримувати порядок у груповій кімнаті і на ділянці дитячого садка: прибирати на місце будівельний матеріал, іграшки, мити їх, стирати лялькове білизна; допомагати вихователю підклеювати книги, коробки. Протирати пил зі стільців, столів; у весняний та осінній період разом з вихователем прибрати на ділянці сміття, у зимовий - розчищати сніг.








Дата добавления: 2014-11-30; просмотров: 1731;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.