Робота з сім'єю

Особливе значення в процесі морального виховання дитини має праця. У праці формуються такі якості особистості, як відповідальність, працьовитість, дисциплінованість, самостійність і ініціатива.

Виконання певних посильних трудових обов'язків сприяє вихованню в дитини почуття відповідальності, доброзичливості, чуйності. Для формування всіх цих якостей в родині є найсприятливіші умови. Тут всі справи і турботи загальні. Спільний з батьками або іншими членами сім'ї працю спонукає дитину допомагати один одному, робити що - то для всіх. Таким чином, у нього закладаються основи моральних якостей, необхідних для життя в суспільстві.

Як дитину долучити до праці?

У сім'ї діти постійно бачать, що батьки роблять: готують їжу, прибирають квартиру, перуть білизну, шиють. Спостереження за тим як виконують дорослі ці повсякденні справи, поступово допомагає дитині зрозуміти їх значимість і ставлення батьків до праці: мама прийшла з роботи втомлена, але повинна готувати вечерю для всіх, тато йде в магазин за продуктами. Слід пам'ятати що дитячі спостереження можуть носити споглядальний характер. Щоб приклад членів сім'ї став для дитини керівництвом до дії, дорослі можуть соправаждать свою роботу поясненнями. Це зазвичай привертає до себе увагу дітей, вони задають питання, намагаються допомогти батькам. Так поступово дитини залучають до спільного з дорослими праці.

Необхідно пам'ятати і батькам і про важливість ознайомлення дитини з їх працею на виробництві, про те, що вони роблять і яку користь приносять людям; наприклад, мама - лікар, вона лікує хворих; тато - педагог, він навчає дітей.

У процесі працею дорослих у дитини виховають повагу до праці всіх людей. Навколишня дійсність представляє для цього великі можливості. Гуляючи з дитиною, потрібно навчити його кидати сміття тільки в урну, крім того, звернути увагу на те, як чисто вимяти вулиці. Малюкові буде цікаво дізнатися, що за чистотою вулиць стежить двірник. Чистий вулиця результат його праці. Двірник встає раніше всіх і, коли хлопці йдуть до школи у дитячий сад, вже кінчає свою роботу. Купуючи хліб. Робочі хліб заводу працювали всю ніч, а шофер встиг привести його в магазин, хліб вантажили вантажники, а продавці склали його на полиці в торговому залі.

Розширити уявлення дитини про працю дорослих допоможуть твори художньої літератури, ілюстрації, картини.

У сім'ї дитини залучають до повсякденного участі в побутовому працю. Але не завжди охоче виконує він ті чи інші обов'язки. Щоб зацікавити дітей; треба в доступному дитині даного віку пояснити значимість майбутньої роботи, її результату. «Якщо не поміняти воду у вазі з квітами, квіти зів'януть». Інтерес дітей до праці значно підвищується, якщо корисність його для оточуючих очевидна: <<Як добре, що Катя прибрала посуд, тепер після обіду всі зможуть відпочити>>.

Нехай зроблена дитиною закладка для книг, підставка для вилок або игольниц недосконалі, батьки повинні оцінити його працю і бажання зробити щось для інших і обов'язково використовувати, цю річ у побуті.

Доручення, надані дітям повинні бути цікавими і привабливими за формою виконання. Якщо ж вони будуються лише на розпорядженнях: «Подай!», «Потримай!», «Потримай!», То це відбиває в дитини бажання трудитися. Тому дорослий, скажімо, столярнічая, не тільки просить принести будь-якої інструмент, а й вчить дитину, як ним користуватися.

Доручаючи дітям ту чи іншу справу, дорослі повинні враховувати його вікові можливості. Якщо завдання посильні, дошкільник виконує його з інтересом. Старші дошкільники повинні систематично брати участь в домашньому праці (виносити відро зі сміттям, мити чайний посуд, пестити за хлібом і т.д.) тобто Мати доручення, потребують виконання протягом тривалого часу і без нагадувань.

Для того діти могли опанувати правильними прийомами виконання того чи іншого виду роботи, щоб вони охоче працювали, необхідно мати вдомавідповідний інвентар.

Праця дітей сім'ї; організовуваний дорослими, зближує дитини, сприяє впливу дорослого, але його інтереси і потреби. Особливо цінно, якщо батьки зуміють сприяти в процесі роботи розвитку у дітей прагнення до корисної для сім'ї діяльності: зробити щось для молодшого брата, подарунок мамі, товаришеві і т.д.








Дата добавления: 2014-11-30; просмотров: 855;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.