Зчеплене успадковування. Механізм кросинговеру

 

 

Коли ми доводили статистичний характер законів спадковос­ті, встановлених Г. Менделем, то для спрощення припускали, що кожна з хромосом несе лише один ген. Але вчені вже давно звер­нули увагу на те, що кількість спадкових ознак організму значно перевищує кількість хромосом гаплоїдного набору. Вважають, що в людини є близько 100/гис. генів, а її каріотип складають 46 хромосом. Хромосомам властиві такі ознаки: постійність їхньої кількості, парність, індивідуальність. Зрозуміло, якщо в людини є така значна кількість генів та невелика кількість хромосом, то кожна з хромосом має багато генів. Це означає, що в кожній хро­мосомі розміщено багато генів. Тож разом із ознаками, що успад­ковуються незалежно, мають існувати й такі, що успадковуються зчеплено одна з одною, бо вони визначаються генами, розташо­ваними в одній хромосомі. Гени, локалізовані в одній хромосомі, називають групою зчеплення.

Одними з перших зчеплене успадкування спостерігали В. Бет-сон і Р. Пеннет під час схрещування запашного горошку. Поясни­ти відхилення від теоретично очікуваного результату (9:3:3:1) вони не змогли.

Сила зчеплення неоднакова: є групи абсолютного та відносно­го зчеплення.

У разі абсолютного зчеплення гени розміщені так близько один до одного, що завжди успадковуються разом. Так, абсолют­не зчеплення спостерігається в трьох пар генів (С, О, К), які детер­мінують резус-фактор людини.

Якщо зчеплення відносне, то під час мейозу в профазі І мейо­тичного поділу може відбуватися обмін ідентичними ділянками гомологічних хромосом — кросинговер.

Явище перехресту хромосом і кросинговер вивчав Т. Морган на дрозофілах. Самців дрозофіли, гомозиготних за домінантни­


ми алелями забарвлення тіла (сіре) та формою крил (нормальні), схрестили із самками, гомозиготними за відповідними рецесив­ними алелями (чорне тіло — недорозвинені крила). Генотипи цих особин позначили відповідно ЕЕУУ та єєуу. Усі гібриди першого покоління мали сіре тіло і нормальні крила, тобто були гетерози­готними за обома парами алелів (генотип — ЕєУу).

Потім їх схрестили з особинами, гомозиготними за відповідни­ми рецесивними алелями (аналітичне схрещування). Теоретично можна було очікувати два варіанти розщеплення. Якби гени, які зумовлюють забарвлення тіла та форму крил, містилися в негомо-логічних хромосомах, тобто успадковувалися незалежно, розще­плення мало бути таким: 25 % особин із сірим тілом і нормальни­ми крилами, 25 % — із сірим тілом і недорозвиненими крилами, 25 % — з чорним тілом і нормальними крилами, 25 % — з чор­ним тілом і недорозвиненими крилами (тобто у співвідношенні 1:1:1:1). Якщо б ці гени розміщувалися в одній хромосомі й успадковувалися за абсолютним зчепленням, то було б отримано 50 % особин із сірим тілом і нормальними крилами та 50 % — з чорним тілом і недорозвиненими крилами (тобто — 1:1).

Результати стали такими: 41,5 % особин мали сіре тіло і нор­мальні крила, 41,5 % — чорнетіло і недорозвинені крила, 8,5% — сіре тіло і недорозвинені крила, 8,5 % — чорне тіло і нормальні крила. Як бачимо, мух з батьківськими генотипами значно біль­ше (83 %), ніж мух з рекомбінованими ознаками (17 %). На під­ставі цих даних Т. Морган припустив, що гени, які визначають забарвлення тіла і форму крил, розташовані в одній хромосомі, але в процесі мейозу під час утворення гамет гомологічні хромосо­ми можуть обмінюватися ділянками, тобто має місце явище, яке дістало назву перехресту хромосом, або кросинговеру.

Неоднакова кількість генотипів пов'язана з утворенням не­однакової кількості відповідних гамет унаслідок кросинговеру: ЕV, eV — це некросоверні гамети, їх утворюється по 41,5 % кож-ного типу; ЕV, eV — кросоверні гамети, їх утворюється значно менше, кожного типу по 8,5 %. У дигетерозиготних самців дро­зофіли утворюється однакова кількість чотирьох типів гамет ЕV, Ev, eV, ev,тому що в них не відбувається кросинговер.

Кросинговер збільшує комбінативну мінливість, сприяючи утворенню нових поєднань алелів. При цьому може відбуватись обмін кількома генами або ділянками одного гена, обох чи однієї нитки ДНК.








Дата добавления: 2014-12-17; просмотров: 2515;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.