Вимоги до механізмів наведення.

До механізмів наведення подаються такі вимоги:

- легкість наведення, достатня швидкість наведення;

- незбиваємість наведення;

- повільність наведення;

- чим можна більший сектор обстрілу без зміни положення гармати;

- зручність експлуатації, огляду, технічного обслуговування і ремонту;

- тривкість і живучість;

- мала уразливість від вогню супротивника.

Легкість наведення визначається розміром зусилля на головній ланці (маховику) механізму Рм, що необхідно для виконання наводки з заданою швидкістю.

Рм = Р1 + Р2 + Р3

 

Р1 - зусилля, необхідне для подолання моменту тертя МТР у цапфах колиски або штирового устрою.

Р2 - зусилля, необхідне на подолання моменту неврівноваженості хитної частини (L).

Р3 - зусилля, необхідне для подолання сил інерції (розгін хитної частини).

При ручному приводі головної ланки розмір цього зусилля повинен бути у визначених межах. Верхня межа встановлюється з умови забезпечення тривалої роботи навідника, а нижній - з умови винятку сколочування наводки від випадкових причин.

У службових умовах легкість наведення залежить значною мірою від загального стана механізмів, тобто якості складання, регулювання, мастила, ступеня забруднення сталей тощо.

Швидкість наводки вимірюється розміром куту переміщення ствола в горизонтальній або вертикальній площині за секунду (град/С) або за один оберт маховика (град/об) при роботі на механізмах наведення.

Необхідна швидкість наводки визначається тактико-технічними вимогами до гармати. Розмір її залежить від призначення гармати і потужності джерела енергії обслуговуючого механізму, тобто залежить від характеру приводу (ручний, електричний, гідравлічний).

Звичайно швидкості наводки коливаються від 0.5 (для важких гармат) до 15 град/С і більше (для зенітних гармат).

Незбиваємість наводки - спроможність механізму міцно і надійно фіксувати наводку після її виконання і при пострілі з гармати.

Звичайно незбиваємість наводки забезпечується застосуванням у кінематичних ланках механізму пар, що гальмують, (гвинтова, черв'ячна) гальмових устроїв і пристосувань для вибору мертвих ходів.

Сутність самогальмування полягає в тому, що сила Р матки або черв'ячного колеса, що діє уздовж гвинта або черв'яка через нахил гвинтів розкладуються на дві складові - перпендикулярно цієї поверхні витків (Рcos ) і паралельно цієї поверхні (Рsin).

Складова Р прагне повернути гвинт, а сила Рcos створює силу тертя fPcos гальмуючи обертання гвинта або черв'яка. При визначених сполученнях куту нахилу гвинтової лінії і коефіцієнта тертя, сила тертя буде більша обертаючої сили, тобто утвориться самогальмування.

Умова самогальмування, таким чином буде виглядати:

Рsin < fРcos або tg < f <=3-4

Певно, що чим менше коефіцієнт тертя f тим менше повинний бути кут підйому гвинтової лінії гвинта або черв'яка для одержання самогальмування передачі.

Повільність наводки забезпечується рівномірною швидкістю наводки. Відсутність повільності може утруднити безперервність спостереження за ціллю і навіть зробити наводку неможливою. Повільність наводки залежить від загального стану механізму і якості уходу за ним, а також застосування передач із постійним передатним числом.

Сектор обстрілу залежить від призначення, тактико-технічних характеристик, від яких залежить вогнева маневріність.

Сектор обстрілу визначається діапазоном кутів повороту ствола в горизонтальній і вертикальній площині.

Під живучістю механізмів наведення розуміється їхня спроможність у плині тривалого терміна виконувати призначені функції без помітних ознак розладу, зносу й ушкоджень.

Для забезпечення живучості механізмів обов'язковим є застосування таких спеціальних устроїв:

- захисних засобів, кожухів;

- повстяних ущільнень;

- прокладок;

- стопорів кріплення по-похідному, амортизаторів і інших пристосувань, що забезпечують деяку рухливість з'єднань при стрілянині.

Зручність експлуатації механізмів забезпечується, якщо навідник при роботі як на них, так і на приладах наводки займає зручне і вільне положення.

Мала уразливість від вогню супротивника потребує застосування спеціальних щитків, щитів, раціональної в змісті малої уразливості компонування механізмів наведення.

 








Дата добавления: 2014-12-24; просмотров: 1210;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.