Поняття про технологію виховання

Поняття виховної технології пов’язане з розвитком науки, а саме: необхідністю підвищення розвивальної ефективності виховання; оптимізацією процесу керівництва індивідуальним становленням особистості; зі створенням і використанням нових підходів з врахуванням рефлексивно-вольових механізмів.

Технологія повинна бути спрямована на розвиток самосвідомості вихованця, врахування внутрішніх механізмів становлення якостей особистості, врахування психологічних закономірностей розвитку особистості.

Розробка виховних технологій сприяє створенню умов життєвого самовизначення вихованців; обґрунтуванню шкали цінностей, переконань і поглядів.

Потреба у розробці конкретних виховних технологій пов’язана зі створенням нового типу розвивального середовища і системи психологічної підтримки; формуванням ціннісного ставлення до себе, інших, людства; розвитком соціальних навичок поведінки і настанов щодо самостійного розв’язання проблемних ситуацій; формуванням відповідальності за самовиховання і саморозвиток; культивуванням потреби, спрямованої на зміни і само зміни особистості.

Психотехнологія – система алгоритмів, що визначають зміст, етапи і порядок їх реалізації у відповідних ситуаціях.

Технологічній ролі вихователя відповідає найбільш загальне визначення професійного педагогічного мислення як діяльності з розв’язання педагогічних задач.

Функція вчителя – використання способу розв’язання у різних умовах.

Етапи розв’язання ==== Аналітичні процеси ====Конструктивні процеси

Розглянемо чинники, які впливають на вибір виховної технології:

- зміст виховної ситуації, її складність, проблемність;

- система домінуючих методів впливу на особистість;

- особливості педагогічної взаємодії;

- особистісні якості учасників взаємодії;

- результат, на який спрямовані виховні зусилля.

Технологія не ставить собі за мету охопити всю різноманітність індивідуальності людини. Саме тому наступним кроком на шляху розробки технологій виховання є проблемний підхід (залежно від характеру проблеми).








Дата добавления: 2014-12-12; просмотров: 1325;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.